Koja gora brate Ivo razgovora nema

Nisu krili zadovoljstvo mediji pod kontrolom bošnjačke vrhuške izborom socijaldemokrate Josipovića za predsjednika susjedne im države. Što više SDP BiH je upravo Josipovića favorizirao kao kandidata "sestrinske" stranke, te su ga u javnim istupima otvoreno podržavali. 14. siječnja 2010 gospodin Josipović u Sarajevu u ime Hrvatske ispričao građanima BiH riječima: „Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče" - rekao je predsjednik RH u govoru pred zastupnicima u oba doma Parlamenta BiH.

Poslije toga govora Josipović je postao svetac u BiH, a mediji u Sarajevu su ga već proglasili osobom godine, prijateljem Bosne i Hercegovine i čovjekom koji će stati u kraj hercegovačkim separatistima.

U istom govoru tog 14. siječnja Josipović je rekao još nešto što tada nije bilo toliko važno sarajevskim medijima i čemu nisu pridavali pozornost kao gornjem citatu. Josipović je na kraju govora dodao  kako je Hrvatska iznimno zainteresirana za uspjeh pregovora o ustavnim promjenama u BiH jer ima obvezu brinuti o Hrvatima koji u njoj žive, a čiji je broj prepolovljen u ratu.

Od siječnja do listopada trajala je ljubav Sarajeva i predsjednika Republike Hrvatske. Onda su došli izbori nakon kojih bošnjačka politika pod vodstvom SDP-a BiH na sve načine pokušava iz vlasti istisnuti legalno izabrane predstavnike hrvatskog naroda.

Kako je tog famoznog 14. siječnja predsjednik Josipović rekao da RH ima obavezu brinuti se o Hrvatima u BiH on se i službeno oglasio u zajedničkoj izjavi sa Jadrankom Kosor u kojoj između ostaloga stoji:


• Uvjerena da bez jednakopravnosti Hrvata u BiH nije moguće postići cilj BiH kao punofunkcionirajuće države osposobljene za ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU i NATO, Republika Hrvatska ističe svoj interes da političke stranke u BiH osiguraju punu institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.
• Republika Hrvatska u ovom trenutku posebno važnim drži da se jasno i kroz sve razine vlasti i uprave utvrdi definicija predstavnika konstitutivnog naroda kao onog predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi.
• Republika Hrvatska poziva sve sudionike u političkom životu BiH, a posebno predstavnike stranaka koje su dobile najveću podršku konstitutivnih naroda i građana BiH, da odgovorno i s punim uvažavanjem interesa sva tri konstitutivna naroda priđu sastavljanju izvršnih vlasti na svim razinama.
• Republika Hrvatska posebno poziva sve legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i građana u Federaciji da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima.

Nakon te izjave Josipović je preko noći od prijatelja postao neprijatelj BiH koji se miješa u unutarnje stvari zemlje. Odjednom je Josipović razočarao Lagumdžiju koji ga je oštro napao u medijima koje ima pod kontrolom. Preko noći postade predsjednik susjedne države omraženi neprijatelj broj 1, a njegov najveći grijeh je realno gledanje na stanje u BiH.

Lagumdžija je svojom politikom diskriminacije prema Hrvatima u BiH postao jedan od glavnih rušitelja države u koju se kune i glavni kočničar njenog napretka. Zajednička izjava Josipović-Kosor poručila je upravo Lagumdžiji da ukoliko vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata ipak bude stvorena, službeni Zagreb je neće prihvatiti kao legitimnu.

Ivo Josipović  je kriv što je javno poručio da su mu legitimitet i interesi hrvatskog naroda puno važniji od nekakve „socijaldemokratske" orijentacije. Josipović je konačno shvatio da politika Zlatka Lagumdžije nema puno veze sa socijaldemokracijom i da joj je jedini cilj prigrabiti vlast ne birajući žrtve da bi došao do tog cilja. Pregovori oko uspostavljanja vlasti se moraju voditi, ali pregovarači moraju biti spremni na kompromise. Zlatko Lagumdžija nije spreman na kompromise i to je najveći problem Bosne i Hercegovine danas.

hercegovina.info