Hoće li ikada pravo i pravda biti jednaki za sve ?

Dosta je primjera u kojima se ''iz aviona'' vidi da je pravo krajnje promjenjiva stvar, a o pravdi i realnosti da i ne govorimo. Prije nepunu godinu dana po nalogu Srbije u Londonu je uhićen Ejup Ganić, istaknuti bošnjački političar i član ratnog predsjedništva BIH, a sve pod optužbom da je kriv za smrt 18 vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u svibnju 1992. godine.

Već je sama vijest o uhićenju Ganića na noge podigla cijelu BiH. Bošnjačka politička elita iz Sarajeva cijeli je slučaj podignula na razinu međunarodnog incidenta i ultimativno se tražilo ćurno puštanje ''nedužnog Ganića''. Mediji su danima radili specijalne emisije o tom slučaju i ''incidentu'', a mnogima su usta bila puna toga da ''Engleska nema pravo uhićivati državljane BIH za nešto što ih optužuje Srbija''. Sve se to dizalo na najvišu mogužu razinu i svi su bili mišljenja da Engleska nije smjela uhićivati državljanina BIH. Zbog te velike brige cijele države i bošnjačke nacije Ganić je vrlo brzo pušten na slobodu uz veliku jamčevinu, a tamošnji je sudac čak ustvrdio da je ''optužnica Srbije politički motivirana''.

No, početkom siječnja na ulasku u BIH uhićen je hrvatski branitelj i vukovarski heroj Tihomir Purda, i to također po nalogu Srbije koja ga tereti za navodne zločine nad zarobljenicima u Borovu naselju 1991. godine. U ovom slučaju državljanina Hrvatske uhićuje ista ona BIH koja se u slučaju Ganić bila dignula na noge te po nalogu istog naručitelja, Srbije.

U slučaju Ganić iz BIH su dolazile optužbe da Engleska nije smjela uhititi državljanina BIH. A što se učinilo u slučaju Purda?

Ista ta BIH učinila je istu stvar kao i Engleska ali kako stvari trenutno stoje Purda će nažalost još dugo biti u tom ''privremenom'' pritvoru u zeničkom zatvoru. Da stvar bude još gora najavljuje se i njegovo izručenje Srbiji, a što bio bio dodatni udarac i šok za hrvatskog branitelja Purdu u njegovu obitelj. Zato se treba zapitati zašto se u slučaju Purda ne primjeni slučaj Ganić. Mnogi se s pravom pitaju zašto BIH zadržava Purdu, ako to već Engleska nije učinila sa Ganićem.

A ista je situacija kod obojice. Za Ganića se govorilo kako mu suditi može samo BIH te da ga Engleska mora pustiti. Pa zašto se onda Purda ne pusti da mu sudi njegova država Hrvatska jer on nije počinio nikakve zločine u BIH. E tu se dolazi u situaciju da se pravo i pravda mogu primjenjivati ovisno od slučaja do slučaja. A valjda bi pravo i pravda trebali biti isti za sve.

I dok se o problemu i slučaju Purda u većini medija govori jako malo zato smo svjedoci medijske ''agresije'' u slučaju prelaska nogometaša Edina Džeke iz Njemačke u Englesku. Narod bi rekao ''previše brate mili''. Nema dana pa ni sata sata a da se na medijima, posebno na javnim servisima, gledateljstvo ne bombardira i najsitnijim detaljima o tome kako je Džeko trčao po terenu, kako je ušao u toj i toj minuti, kako je ''igrao fantastično'' i tako dalje.

Narodu treba kruha i radnih mjesta a nemaju oni ništa od Džekinih milijuna.

Frano Matić | HERC Vjesnik