Lijanović spreman na koaliciju sa Jurišićem i Ljubićem

kreševska deklaracija
Tim je u potpunosti pala u vodu mogućnost svehrvatskog dogovora oko jednog predsjedničkog kandidata, no zato su se otvorile nove kombinacije, koje bi mogle rezultirati odustajanjem Jerke Ivankovića Lijanovića od kandidature ukoliko se postigne dogovor s HDZ-om 1990. i HSP-om, ali je već najavljena i postizborna suradnja ove tri stranke. Istodobno, iz HDZ-a su jučer svoj nedolazak opravdali optuživši Lijanovića koji je prema njihovom mišljenju dnevni red koncipirao kao suđenje "najjačoj hrvatskoj stranci u BiH", i to zbog jednostrane odluke da HDZ BiH kandidira svoju osobu za člana Predsjedništva.

Lijanović najavio podršku

Lijanović je pak oštro odgovorio kako Čovićev nedolazak na sastanak znači kako se Bošnjaci i Željko Komšić više ne mogu optuživati za preuzimanje Predsjedništva; krivac se, tvrdi Lijanović, sam otkrio, a to je HDZ BiH.
- Oni odbijanjem dogovora s hrvatskim strankama ponovno žele rasipati hrvatske glasove te se staviti u službu Željka Komšića, što predstavlja izdaju hrvatski nacionalnih interesa, naglasio je Lijanović koji smatra da nikoga ne bi trebao uvrijediti sadržaj poziva ukoliko se raspravlja o veoma bitnim pitanjima. Lijanović je potvrdio nakon sastanka da su se na hrvatskoj političkoj sceni stvorila dva bloka, jedan koji predvodi HDZ BiH te drugi pod vodstvom HDZ-a 1990. i HSP-a, kazavši kako će njegova stranka nakon izbora u svim hrvatskim županijama podržati pravaše i HDZ 1990. Ovim je postalo jasno da je sada već trendovska polarizacija na hrvatskoj političkoj sceni o kojoj smo već duže vrijeme pisali dokaz kako je predizborna kampanja itekako zavladala među strankama. Dodatni argument ovoj tezi predstavlja i činjenica da je Lijanović jučer prihvatio kriterije za člana Predsjedništva koje je predložio Božo Ljubić. To u praksi znači da će se u idućih 15 dana kroz bilateralne sastanke pokušati doći do jednog imena, pa makar to bio kandidat navedene tri stranke. Sam Lijanović kaže kako nije uvjet da on bude kandidat, ali je nužno da se predloži ona osoba koja može pobijediti.
- U tom sam slučaju spreman povući kandidaturu, potvrdio je Lijanović.

Dogovor oko kriterija

Iako izražava žaljenje što se nije okupio puni sastav kreševske šestorke, Ljubić je oštro upozorio kako nikakvo strančarenje ne dolazi u obzir kada su u pitanju načela Kreševske deklaracije te da su u Široki Brijeg došli oni koji misle da se treba nastaviti dogovarati oko najvažnijih pitanja za Hrvate. Budući je postalo jasno da se kreševska šestorka raspada, a strateški interesi zbog izbora padaju u drugi plan, Ljubić smatra kako se treba učiniti sve da se sačuva konsenzus oko najbitnijih pitanja. S njim se složio i Zvonko Jurišić koji misli da bez obzira na očite stranačke sukobe načela Kreševske deklaracije moraju ostati trajna obveza. No, izbori su realnost od koje se ne može pobjeći tako da Ljubić misli da je uspjeh jučerašnjeg okupljanja dogovor oko kriterija za predsjedničkog kandidata, bez obzira koliko ga stranaka podrži.

Neće se očitovati bilo kome

Budućnost kreševske šestorke postala je upitna i nakon jučerašnjeg HDZ-ovog priopćenja u kojem se kaže kako će Jurišića i Ljubića smatrati odgovornim za razbijanje šestorke ukoliko otvoreno podrže Lijanovićevo ponašanje. Ljubić je na to odgovorio kako se nije dužan očitovati bilo kome, a pogotovo ne nekome tko se nije udostojao doći bez obzira na dnevni red. Ipak, nije mogao odgovoriti na pitanje znači li to da je HDZ BiH definitivno ispao iz igre u dogovaranju oko člana Predsjedništva.

HDZ BiH optužuje

Ako Božo Ljubić i Zvonko Jurišić otvoreno podrže ovakav način ponašanja te stranke i Jerke Ivankovića Lijanovića, i njih dvojicu i njihove stranke smatrat ćemo odgovornim za razbijanje kreševske šestorke, poručuju iz HDZ-a BiH, koji su Lijanovića i NS Radom za boljitak jučer optužili da već duže vrijeme rade na razbijanju jedinstva kreševske šestorke i ruše deklaraciju potpisanu u Kreševu.

Pljuska

Jurišić tvrdi da nitko ne jamči da će kandidat, koliko god ga stranaka podrži, moći osvojiti izbore. Budući da su šanse za svehrvatski dogovor sada već nestale, prvenstveno zbog Čovićeve odluke da za svog kandidata dobije podršku iz Banje Luke, Jurišić misli kako se barem mora pokušati u idućih 15 dana doći do dogovora među ostalim strankama. Podsjetivši kako i u HDZ-u BiH postoje ljudi prihvatljivi za zajedničkog kandidata, nedolazak predstavnika ove stranke na sastanak za Jurišića predstavlja svojevrsnu pljusku ostalima.

Zaboravlja se na narod

Član Predsjedništva HSS-NHI-a Mario Karamatić tvrdi kako je njegova stranka ušla u svehrvatski dogovor široka srca, ali nakon jučerašnjeg sastanka jasno je da su šanse, iako postoje, minimalne,
- I dok god one postoje, naša stranka će biti na tom fonu. Mi ćemo posljednji odustati. Ali treba kazati da mi zaboravljamo na narod u cijeloj ovoj priči, upozorio je Karamatić.

Federalna država

Ljubić smatra kako je bitno odvojiti ustavne promjene od pitanja općih izbora u listopadu. Stoga je ponovio kako se zalaže za uređenje države s istim pravima za sva tri konstitutivna naroda. To u praksi znači izgradnju federalna država BiH u kojoj će postojati federalna jedinica s hrvatskom većinom. Iako se ne treba zaboraviti na zadovoljenje prava ostalih u kontekstu presude Suda u Strasbourgu, u ustavne se promjene ne smije ući, tvrdi Ljubić, bez ispravljanja nepravde prema jednom konstitutivnom narodu.

HKDU apelira

HKDU ne može pristati da sudjeluje na takvim sastancima koji u sebi nose krajnje nekorektan odnos prema bilo kojoj članici kreševske šestorke te smo uredno o tome izvijestili domaćina, kazali su iz ove stranke, naglasivši kako, razumjevši interese stranaka u izbornoj godini, izražavaju žaljenje zbog ovakve situacije. Stoga apeliraju na domaćina da "ne podlegne utjecajima svojih koalicijskih partnera, HSP-Đapić-Jurišić i HDZ-a 1990.".

Dnevni list o dva bloka

Jučerašnji sastanak potvrdio je ono o čemu je naš list pisao još u rujnu prošle godine a odnosi se na činjenicu da se hrvatska politička scena u potpunosti polarizirala. Naime tada je naš list najavljivao početak razgovora HDZ.-a 1990 i HSP-a BiH (Đapić-dr. Jurišić) posvećenih predizbornom koaliranju. Još tada povela se priča oko mogućnosti svehrvatskog kandidata. Ipak ni tada se nije znalo kome će pristupiti HSS-NHI, a čini se kako niti danas stvari nisu mnogo jasnije.

Piše: Dario Pušić/dnevni-list.ba