Moguće potpisivanja mini kreševske deklaracije

...koji bi uključivao najozbiljnija pitanja poput izmjene Ustava, ali i raspodjele udjela u vlasti.

Iako sve stranke opovrgavaju da im nisu na prvome mjestu fotelje, upravo to i jest razlog da posljednjih dana raznim medijskim istupima stranački prvaci bacaju parangale kako bi stvorili što bolju pregovaračku poziciju i podigli cijenu u raspodijeli plijena.

Kako bi se izbjegla mogućnost da na razini Federacije BiH bošnjačka većina praktično presudi o tome tko će im biti podoban ili po mjeri, značajan dio stranačkih dužnosnika otvoreno predlaže postizanje preciznog dogovora koji bi dodatno relaksirao sadašnje odnose koji ne odišu iskrenošću.

Tako se, kako doznaje Večernjak, razmatra da se, uz opća načela o izmjeni Ustava i potrebnim reformama o zaštiti položaja Hrvata, kao i postavljanje prema bošnjačkim i srpskim partnerima od županijske do državne razine, precizira raspodjela funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Tim bi se dokumentom, s jedne strane, sve stranke obvezale na poštivanje postignutog sporazuma i povratak povjerenja, a s druge pak strane pokazali kao puno vjerodostojniji partneri prema Bošnjacima i Srbima. Nakon posljednjih izbora HDZ BiH je osvojio najveći broj glasova hrvatskih birača - 114.428, dok je Hrvatska koalicija HDZ 1990 - HSP BiH zadobila povjerenje 50.046 birača, što u ukupnom omjeru čini više od 95 posto potpore Hrvata u BiH koji su izašli na izbore.

Trenutačno su u daleko boljoj poziciji u odnosu na bošnjačke partnere SDP i SDA dvije stranke HDZ 1990 i HSP BiH koji su već imali susrete na najvišoj razini, dok je pak HDZ BiH učvrstio odnose sa SNSD-om. Upravo ta činjenica o međusobno podijeljenim Hrvatima odgovara bošnjačkoj, ali i srpskoj strani kako bi što jeftinije istrgovali u raspodjeli kolača u vlasti. Hrvatski predstavnici ni u kojem slučaju ne smiju dopustiti slabljenje ionako loše pozicije i unutar Vlade Federacije zadržati svih pet ministarskih resora, a na razini države poziciju predsjedatelja Vijeća ministara i najmanje dvije ministarske pozicije. To bi bio jasan signal drugima da su Hrvati i dalje politički čimbenik u ovoj zemlji.

 

Piše: Zoran Krešić