VRGORAC KAO PRIMJER Razvili aplikaciju putem koje građani mogu pratiti sve troškove gradske uprave

Vrgorac transparentno
Screenshot

Građani Vrgorca već neko vrijeme mogu koristiti aplikaciju "100% transparentno" koja okuplja jedinstven registar ugovora, narudžbenica i faktura grada Vrgorca. Iako je u Republici Hrvatskoj zakonski obavezna objava ugovora i narudžbenica u vrijednosti iznad 20.000 kuna, ovdje se objavljuje sve bez obzira na vrijednost, izuzev dokumenata vezanih za socijalnu skrb.

Korisnici imaju mogućnost pretraživanja gradskih ugovora, narudžbenica i plaćenih računa kroz jednostavnu tražilicu kako bi što brže i lakše pronašli sve informacije koje ih zanimaju, a tiču se javne potrošnje Grada Vrgorca.

Cijela aplikacija je s uključenim PDV-om stajala 24.750,000 kuna, odnosno nešto više od šest tisuća maraka. Usporedbe radi, Grad Mostar je za nabavku mobilne aplikacije Civilne zaštite izdvojio svojevremeno čak pedeset tisuća maraka iako ista, prema mišljenju mnogih informatičkih stručnjaka, ne opravdava uloženo.

I dok se u nas izdaci često iskazuju isključivo preko proračunskih tablica, bez jasne specifikacije, opisa i detalja ugovora, vrgoračko "Transparentno" uz svaki račun nudi i opis utrošenih sredstava. 

Da su mladost i agilnost itekako potrebne i ovdašnjim lokalnim upravama, potvrđuje i činjenica da gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić ima tek 31 godinu, a već je, barem po pitanju transparentnosti, učinio mnogo više u odnosu na sve svoje prethodnike.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.