Ovo je mobilna aplikacija za koju je Grad Mostar potrošio 50.000 maraka

Aplikacija Grad Mostar
hercegovina.info

Grad Mostar odnedavna žiteljima nudi mobilnu aplikaciju putem koje mogu pratiti najnovije informacije o stanju koje nas je zadesilo. Vrijednost aplikacije, kaže nam nekoliko IT stručnjaka, ne premašuje više od par tisuća maraka, budući da može raditi na već pripremljenim podlogama, a može je odraditi i student.

No, aplikaciju je Grad Mostar platio čak pet puta po deset tisuća maraka iz gradskog proračuna, namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.
Grad je procijenio vrijednost nabavke na 49.999,00 maraka, bez PDV-a, a sam natječaj je objavljen 21. svibnja prošle godine.

Kako to često biva u Hercegovini, unatoč velikom broju tvrtki prijavio se samo jedan ponuđač, odnosno Grupa sačinjena od IT Odjela d.o.o. Mostar i Katarine d.o.o. Mostar s cijenom od 48.500,00 KM, bez PDV-a.

Uputili smo upit Gradskoj upravi radi li se o finalnoj verziji aplikacije s obzirom da je prezentirano izdanje vrlo skromno u odnosu na izdvojena sredstva. Odgovor nismo dobili, a proslijedili su nam odgovor IT odjela u kojem se navodi kako je mobilna aplikacija Grad Mostar isporučena prema zahtjevima Operativnog centra Civilne zaštite grada Mostara prije nego je proglašeno stanje nesreće na području grada Mostara i same županije.

Aplikacija Grad Mostar

Grad Mostar A6-ticom protiv korone

Gradska uprava Mostara ovih dana je registrirala novi Audi A6, najskuplje vozilo koje je u zadnje vrijeme nabavljeno u BiH, i čija je vrijednost bez PDV-a 125 tisuća maraka, saznaje hercegovina info.…

Iz njihova odgovora razvidno je da će s aplikacija dorađivati, pa bi u konačnici i mogla vrijediti koliko je plaćena, što sad nije slučaj.

„Kako nam se dogodilo to što se dogodilo, mi iz tvrtke IT Odjel odlučili smo uskočiti i prilagoditi mobilnu aplikaciju Grad Mostar za novonastalu situaciju te evo već 72h neumorno kreiramo i testiramo sve moguće funkcionalnosti koje bi trenutno mogle koristiti gradu i županiji u borbi protiv koronavirusa“.

Dodaju kako je web aplikacija operativnog centra, koja čini glavninu ovog sustava, isporučena operativnom centru Civilne zaštite HNŽ te je odrađena edukacija. Ista je integrirana s postojećim sustavom civilne zaštite te je u tijeku definiranje pravilnika MUP-a HNŽ u kojem će se definirati razina integracije sa sustavom za provedbu zakona koji je pušten 1. siječnja ove godine.

„Čeka još par dozvola za postavljanje kamera. Mobilna aplikacija, frontend kompletnog sustava isporučena je u skladu sa specifikacijom za android mobilne uređaje. Trenutačno se radi na puštanju IOS verzije. Tvrtka koja je isporučila aplikaciju se ponudila da u novonastaloj situaciji dodatno razvija aplikaciju te će obje verzije aktivno pratiti zahtjeve Civilne zaštite kako bi bile što prilagođenije za krizu u kojoj se nalazimo“, navode iz IT Odjela u odgovoru za hercegovina.info.

Iz kojih razloga je Grad Mostar procijenio da je vrijednost ovog projekta 50.000, premda je neupitno da je potreban, u svrhu preciznog informiranja građana u izvanrednim okolnostima, ostaje nepoznanica.

Aplikaciju je, s Google Play Store preuzelo nešto više od 1000 građana, dok će oni s iOS uređajima ostati zakinuti još nekoliko dana, s obzirom da će se ista kroz nekoliko dana naći i na App Storeu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.