VIDEO  Velika policijska akcija uhićenja lažnih policajaca, pogledajte kako policija nemilosrdno upada u jednu zgradu

Velika policijska akcija uhićenja lažnih policajaca, pogledajte kako policija nemilosrdno upada u jednu zgradu
PU zagrebačka

Uskok je pokrenuo istragu protiv 17-oro osumnjičenih da su, glumeći policajce koji istražuju navodno krivotvorene novčanice, građanima starije životne dobi uzeli najmanje 1,3 milijuna kuna, odnosno više od 172 tisuće eura.

Tužiteljstvo je u četvrtak priopćilo kako je pokrenulo istragu na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, kojom se 17 osumnjičenih tereti za zločinačko udruženje i prijevaru, a riječ je o 11 muškaraca i šest žena u dobi od 22 do 46 godina.

Mediji su izvijestili da su skupinu predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn, kojeg policija otprije povezuje s ovakvim vrstama prijevara na koje policija, zbog njihove učestalosti, već duže vrijeme upozorava građane, osobito one starije.

Sadržaj se učitava...

Ne navodeći identitete osumnjičenih, iz policije su objavili kako sumnjaju da je Beganović povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba koje su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenoga, na području Zagreba prevarili više osoba starosti od 64 do 93 godine, prenosi Hina.

Članovi te skupine su, prema istrazi policije, svakodnevno s tzv. radnih telefona, birajući nasumice brojeve iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba kojima su se lažno predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti, lažno im nudeći i osiguranje nakita koji posjeduju.

Policija navodi da su osumnjičenici, nakon što su stekli povjerenje žrtava, dolazili na njihove kućne adrese te im se lažno predstavljali kao policajci. Potom su im uzimali novac i nakit, navodeći kao razlog da ih moraju fotografirati, izdati potvrde i slično.

Sadržaj se učitava...

Uskok, također ne navodeći identitete okrivljenika, ističe kako je Beganović osiguravao automobile kojima su okrivljenici odlazili do domova svojih žrtava te je dijelio plijen sukladno njihovim ulogama u sklopu zločinačkog udruženja.

Iz policije su pak naveli kako su obavili pretrage uhićenih te objekata i vozila koja koriste, u kojima su pronašli veću  količinu novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala, tzv. jammer, više mobitela i SIM kartica, odjevne i druge predmete koje su koristili u prijevarama ili su ukradeni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna od ranije nalazi u istražnom zatvoru.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika.