NOVOSTI NA HRVATSKIM AUTOCESTAMA Koliko kilometara prođete, toliko ćete i platiti

Hrvatska autocesta
Arhiva

Hrvatske autoceste (HAC) objavile su javni natječaj za odabir izvođača za elektronički sustav naplate cestarine, pri čemu procijenjena vrijednost nabave novog sustava iznosi 100 milijuna eura. Natječaj je od danas dostupan u Europskom oglasniku javne nabave i Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina te će trajati 60 dana.

Stvoreni su uvjeti za objavu javnog natječaja

Natječaj za uvođenje novog sustava naplate cestarine financira se iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a pokrenut je nakon provedenog postupka savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koje je završeno 17. ožujka, čime su se stekli uvjeti za objavu javnog natječaja, naveli su iz HAC-a.

Index je prije par mjeseci pisao o novom načinu naplate cestarina. Na ceste stižu rampe, takozvani portali koji će očitavati podatke s vozila, čime će automatski obračunavati i naplaćivati cestarinu. Koliko kilometara prođete, toliko ćete i platiti.

Ili kupite ENC ili upišite model naplate i tablice vozila u sustav HAC-a 

Iz HAC-a poručuju da će građani trebati odabrati ili ENC ili registraciju tablica, no taj ENC nije više onaj stari ENC, već stiže novi, moderniji uređaj prilagođen skenirajućoj rampi. Hrvatske autoceste upitali smo da nam opišu kako ćemo 2024. godine doći od Splita do Zagreba.

"Odaberete želite li da rampa očitava vaše tablice ili da očitava moderniju inačicu ENC-a, koji ćete trebati kupiti ako ne želite očitavanje tablica. Registracija će se moći obaviti online. Bit će i fizički punktovi, ali sada još nemamo sva konkretna rješenja jer će se ona odrediti u dogovoru s ponuđačima, putem javnog natječaja.

Sve će biti user friendly, sustav će definitivno biti protočniji, smanjit će se gužve. Kroz naplatnu kućicu u sat vremena može maksimalno proći 300 vozila, a s rampama podižemo broj na 3000 vozila na sat", pojašnjavaju iz HAC-a. Valja naglasiti da birati mogu jedino vlasnici lakih vozila, dok će teška vozila morati uzeti ENC.