NEMA KRIZE Hrvati kupuju luksuzne automobile i stanove, 30. srpnja oboren rekord u potrošnji

Automobil
Freepik

Nije dugo trebalo da građani zaborave na pandemijsku gospodarsku krizu koja je lani zatresla svijet i počnu trošiti šakom i kapom.

Rekord u potrošnji oboren je 30. srpnja. Izdano je računa u vrijednosti 926 milijuna kuna, što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije, piše Dnevnik.hr.

Tijekom pandemijske 2020. godine građani su uštedjeli više od 15 milijardi kuna pa sada troše, ističu ekonomisti.

“Na neki način su čekali da prođe ta neizvjesnost oko krize da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njezin značajniji rast pozitivno djeluje i na stanje u državnom proračunu s obzirom na prihode od PDV-a koji su njegova najznačajnija stavka”, objasnila je ekonomistica Iva Tomić.

U prvoj polovici godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vrijeme lani, a posebno dobro idu oni najluksuzniji – primjerice prodano je dvostruko više Porschea.

Prodaju se i stanovi. Na mjestu trošnih baraka u samom središtu Zagreba gradite će se stambeni kompleks. A iako gradnja nije niti počela stanovi se već rezerviraju i to unatoč cijeni koja ide i do 4.000 eura po kvadratu. Potrošačka groznica nakon pandemijske godine ne iznenađuje psihologe.

“S obzirom da kriza jako dugo traje, da smo mi prošli već niz prilagodbi, niz odricanja i gubitaka očekivano je da sada kada imamo priliku pokušavamo konzumirati sve ono što nam nedostaje. Međutim, jako je važno da znamo da zapravo kupovinom ne kupujemo sve ono što nam treba i ne zadovoljavamo sve svoje potrebe. Zapravo novac ne može kupiti sve ono što je možda najbitnije”, komentirala je psihologinja Ella Selak Bagarić.

Neki su se već ohrabrili i na zaduživanje pa su nakon dugo vremena u lipnju počeli rasti i gotovinski krediti koji se mogu dobiti i putem pametnog telefona.