'DI SI LIPA?' Što povezuje Josipu Pleslić ex Rimac, suca Turudića, te braću Bašić i braću Mamić?

Rimac Pleslić Turudić

Poruke iz spisa optužnice protiv Josipa Rimac posljednjih dana zabavljaju javnost. Poruke koje je prvi objavio Jutarnji list već su ušle u svakodnevni govor sa citatima bivše gradonačelnice Knina i državne tajnice koja se danas zove Josipa Pleslić i suca Vrhovnog suda Ivana Turudića, danas Plenkovićevog kandidata za glavnog državnog odvjetnika. 

Svi se rugaju razmjeni poruka u kojima Turudić njoj piše "Di si lipa", a ona njemu "Di si radosti", no neke od oko 300.000 poruka koje istražitelji u optužnici protiv Rimac/Pleslić imaju uvid pokazuju i neke opasne radnje u pozadini političkih i pravosudnih procesa u Hrvatskoj, koje se na razne načine prelijevaju i na BiH.

Rimac Pleslić Turudić

Rimac 'pala' u aferi 'Vjetroelektrane'

Klupko protiv operativke Rimac počelo se odmotavati upravo na aferi Vjetroelektrane, u kojoj je optužena za pogodovanje posuškom poduzetniku Milenku Bašiću, vlasniku tvrtke Lager. Dvije postojeće optužnice protiv Josipe Pleslić podignute su 23. veljače i 30. prosinca – 2022. godine. 

Pleslić ex Rimac optužena je u postupku koji je proizašao iz afere Vjetroelektrane, a u kojem se do sada nagodilo 11 od ukupno 27 okrivljenika koji su osumnjičeni za mnoštvo malverzacija među kojima se spominje namještanje državnih ispita kao i sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama. U kontekstu optužbi spominjale su se i izmjene uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima.

Početkom veljače 2021. godine mediji su naveliko pisali kako su se Milenko Bašić i Dragan Stipić, čelni ljudi tvrtke Lager i C.E.M.P., koje se povezuje s aferom Vjetroelektrane, pojavili u istražnom zatvoru u Remetincu. Stigli su iz Bosne i Hercegovine i predali se hrvatskim vlastima. Oni su se odlučili dragovoljno predati iako  u BiH još nije bio do kraja okončan postupak njihovog izručenja koji je USKOK tražio nakon otvaranja istrage i određivanje istražnog zatvora. Bašića i Stipića zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, koja je nakon rastave vratila djevojačko prezime Čulina, a kasnije se udala Pleslić tereti se za malverzacije prilikom realizacije vjetroparka Krš-Pađene. I jedan i drugi od početka negiraju krivnju, a pravdaju se tako što kažu da su ih Hrvatske šume ucjenjivale i otežavale im početak rada vjetroparka. Vjetropark Krš-Pađene nalazi se nedaleko od Knina, a cijeli projekt vrijedan je oko 1.8 milijardi kuna. Josipa Rimac u svojoj je obrani tvrdila kako nije nikome pogodovala, već je samo željela pomoći svom rodnom kraju. 

U priču je prema pisanju medija u Hrvatskoj koji su pratili aferu Rimac uplela i bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, a Tužiteljstvo tvrdi kako je sve rađeno da Bašić dobije povoljan kredit i status povlaštenog proizvođača električne energije.

Pokušala utjecati na presudu 'Inji' Bašiću?

No Jutarnji ide dalje sa analizom predmeta. Podsjećaju na povijest druženja između Rimac i Turudić, sa posebnim fokusom na braću Bašić.

Da je osim kave iz 2015. Rimčevu primio i u svom uredu kao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Turudić je morao priznati u travnju 2023. u emisiji Nu2 kad ga je voditelj izravno upitao je li točno da ga je posjetila na sudu. Taj se posjet dogodio 9. siječnja 2020., pet mjeseci prije nego će Rimčeva biti uhićena. Suočen s voditeljevim pitanjem, Turudić je naizgled nehajno odgovorio: "Ona je zamolila, da li je nazvala ili napisala poruku, sad se ne sjećam, mislim da je napisala poruku, mogu li je primiti i ja sam je primio na pet minuta. Mislim da ni kavu nije popila. I to je bilo uredno registrirano na porti suda..." "A što je htjela", upitao ga je Aleksandar Stanković. "Ne znam, ne sjećam se, nešto... Tražila je požurenje nekog predmeta. Pitao sam kakav predmet, rekla je da nije njezin. Rekao sam da joj ne mogu udovoljiti, neka to stranka koja smatra da se može nešto napraviti piše pa ćemo vidjeti što se može", odgovorio je. Na Stankovićevo pitanje ima li u mobitelu Josipe Rimac prepiske i poruka koje bi ga mogle iznenaditi, odgovori je: "Išao sam jednom prilikom u Vrliku i Kijevo s ekipom, ne motorom nego autom, i napisao sam joj ‘evo idem kroz tvoj kraj‘. To je bio takav nivo poruka koje su bile rijetke. Bilo ih vrlo malo."

Na sastanku saborskog Odbora za pravosuđe 17. siječnja zastupnica Sandra Benčić nizom potpitanja pritiskala ga je da joj odgovori zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud intervenirati i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića, brata Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila. Turudić joj je odgovorio kratko, tvrdeći da ju je tijekom tog posjeta prekinuo čim je rekla da predmet nije njezin. I glasom koji ne trpi dalje propitkivanje, zapečatio: "Sve sam oko toga pojasnio".

Neformalni poslodavac

No, Turudića demantira sadržaj njihove prepiske koja je zabilježena u mobitelu Josipe Rimac. Na upit novinara Turudić nije htio komentirati sadržaj prepiske. Jutarnji zato objavljuje najilustrativnije dijelove njihove prepiske koji bjelodano ukazuju na to zašto je u nekim slučajevima objava podataka iz istrage itekako u javnom interesu.

Iznenadno uhićenje trgovca luksuznim automobilima koja su u Hrvatskoj vozile mnoge poznate osobe, Ivana Bašića zvanoga Inja, u prosincu 2019. godine, jako je zabrinulo njegova starijega brata Milenka, vlasnika niza uspješnih tvrtki među kojima je i ona C.E.M.P., graditelja velikoga vjetroparka Krš-Pađene. No, što je za ovu priču još važnije, Milenko Bašić je u to vrijeme, prema optužbama USKOK-a, bio i neformalni poslodavac tadašnje državne tajnice Josipe Pleslić koja se u to vrijeme prezivala Rimac. Prema optužbama USKOK-a, a koje i Bašić i ona poriču, Rimac je više godine ilegalno lobirala za Bašićeve vjetroelektrane, vršeći pritisak u nizu ministarstava i državnih agencija, a kako bi on dobio kredite, dozvole, izmjene pravilnika i slično, a za što ju je on, prema tvrdnjama USKOK-a, plaćao 40.000 kuna mjesečno. Međutim, sumnja da je Rimac u siječnju 2020. bila angažirana i na pokušaju pomoći Bašićevom netom uhićenome bratu, zakotrljala se tek nedavno - nakon što su u Hrvatskom saboru aktualizirani susreti između Rimac i aktualnoga kandidata Vlade za mjesto glavnoga državnoga odvjetnika, Ivana Turudića.

Mamići kadrovirali preko HDZ-a

No nije Rimac bila dobra samo sa braćom Bašić. Prepiska sa Milijanom Brkićem, još jednim HDZ operativcem, i bivšim potpredsjednikom Sabora pokazuje kako je Rimac imala dobre odnose i sa braćom Mamić, te su Mamići imali i snažan utjecaj na kadroviranje u HDZ-u. 

Mamić je tako 2015. godine, znajući da ga pravda stiže snažno lobirao da se Turudiću produži mandat na čelu zagrebačkog Županijskog suda.

Rimac Pleslić Turudić

Može se to zaključiti iz poruke koju je Rimac 12. rujna 2015. uputila Milijanu Brkiću: “Mamić je bio u 11 u stranci s njim na sve teme od financija do Turudića i ministra sporta i izbornika”, obavještava Rimac svog bliskog stranačkog suradnika Brkića o sastanku Mamića i Karamarka, na što Brkić konstatira: “Mamić postao KADROVIK”.

Brkić dodaje i da Mamića šef baš ne voli, a Rimac odgovara da ona i Brkić neće biti ti koji će ga iskorištavati, već mu pomoći, ali da su “trn u oku guzicama oko njih”. Inače, Mamić je tada bio pod istragom USKOK-a te pušten iz istražnog zatvora uz visoku jamčevinu. Danas je bjegunac od hrvatskog pravosuđa.

Rimac Pleslić Turudić

Nakon što Turudić 26. studenoga 2015. nije dobio potrebnu većinu glasova, a nije izabran ni itko od njegovih protukandidata, natječaj se morao ponoviti. Sutradan Milijan Brkić u poruci Josipu Rimac pita: “Je li ti znaš što je na kraju bilo s imenovanjem IT”. Zatim ga zanima: “Jel tebe Šef odredio za komunikaciju s Mlakarom?”. Davorin Mlakar tada je bio član Državnog sudbenog vijeća. Na to mu Rimac odgovara: “Prije misec dana je.”

Zatim Brkiću piše: “Ali mislim da je šef prominija stav”, na što Brkić uzvraća: “Obećali su čovjeku, a jučer kontra”.

Turudić izabran iz drugog pokušaja, Mamićima nije mogao pomoći

Jutarnji piše i kako se Zoran Mamić 2. prosinca sastaje na ručku s Rimac i traži objašnjenje Turudićeva poraza. S tog ručka Rimac se javlja Brkiću: “Zoki Mamić je tu. Pita me za IT jel to odluka šefa. Rekla sam koliko znam nije”. Brkić joj odgovara: “Koliko znam JE”, i piše joj da je Mamić zvao i njega. “A nisam tila reći”, završava prepisku Rimac.

Tijekom 2016. DSV je ponovo raspisao natječaj za predsjednika Županijskog suda, a na njega će se ponovo javiti više kandidata, uključujući i Turudića. Iz drugog pokušaja, potkraj 2016. Turudić je ponovo izabran i ostat će na čelu toga suda do 31. prosinca 2021.

Jutarnji podsjeća i na obustavu istrage protiv Josipe Rimac zbog stambenog zbrinjavanja . Tada je optužena samo predstojnica Ureda za područja od posebne državne skrbi, Anna Marija Radić. Iz prepiske Rimac s prijateljicama, tada se, uoči početka suđenja, više puta sastala s Turudićem.

Rimac/Pleslić tvrdi da je USKOK tražio da lažno svjedoči

Inače, uzrujana Josipa Pleslić (Rimac) poslala je u ponedjeljak dopis ministrima Davoru Božinoviću i Ivanu Malenici te ravnatelju Markiću u kojem tvrdi da je Uskok od nje tražio da lažno svjedoči protiv Turudića. Nacional otkriva tko je, kada i koliko puta u ime Uskoka s njom pregovarao da potpiše izjavu protiv Turudića. Sada bi Turudić, kojeg je Uskok želio pritvoriti, trebao doći na čelo DORH-a
Vanja Marušić, kao tadašnja ravnateljica Uskoka, planirala je u ljeto 2021. kazneno goniti i službeno optužiti Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda i aktualnog Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika, za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića kako bi mu se u ranoj fazi tog postupka ukinuo pritvor. Uskok sumnja da je Turudić za taj svoj navodni angažman trebao biti nagrađen, a važan dokaz za te svoje sumnje Vanja Marušić pokušala je dobiti od Josipe Pleslić (nekad Rimac).

Odvjetnik Josipe Pleslić/Rimac: "Od pravosudnog postupka napravljen reality show"

Josipa Pleslić (ex Rimac) teško podnosi sve što se trenutno objavljuje o njoj, govori njezin odvjetnik. Ona pred kamere ne želi, ali potužila se MUP-u, SOA-i, Ministarstvu pravosuđa.

"Ona traži da se zaštiti njezin privatni život i njezina obitelj, ona prolazi torturu, prima klasificirane podatke u kaslić, anonimne poruke, prijetnje... Ona je žena i majka i zasigurno joj nije lako", rekao je Novoj TV Ivan Gržić, odvjetnik Josipe Pleslić.

Rimac Pleslić Turudić

"Ona unatrag četiri godine prolazi svojevrsnu torturu u medijima, nad njom se provodi suđenje prije suđenja. U medijima je već presuđena, možete misliti kakva je pozicija obrane i braniti nju u postupku kada je već stvorena neka medijska slika o njoj. Mi ćemo iskoristiti sve pravosudne alate da je zaštitimo. Za sada je to na razini obavještenja nadležnih institucija. Ako one ne odreagiraju na pravi način, zasigurno ćemo razmisliti od daljnjim koracima", rekao je Gržić.

Što se tiče spomenutih poruka, odvjetnik je naglasio:

"Obavještenje USKOK-a je djelomično točno, postoji CD medij, međutim s tog CD medija konkretno za ova dva pravosudna postupka nije izvršen ispis konkretno ovih poruka niti je taj ispis sadržajem konkretno ova dva spisa. Pored toga ove poruke decidirano nisu navedene u popisu dokaza niti su one obrazložene u istim optužnicama, dakle one se nigdje ne spominju, ali vjerojatno jesu dio nekog CD medija", naglasio je odvjetnik, dodavši da te poruke nisu relevante za taj postupak i nisu dio predmeta optuženja."Potpuno je neprihvatljivo da se od ovog pravosudnog postupka napravio svojevrsni reality show , radi se svojevrsna sapunica", zaključio je odvjetnik Gržić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.