AKCIJA EU TUŽITELJA Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i profesor s Geodetskog fakulteta

hrvatska policija
Slobodna Dalmacija

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja, u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu, zagrebačka policija jutros je uhitila tri osobe. Riječ je o bivšem pomoćniku ministrice kulture i medija, a sada glavnom konzervatoru u Upravi za zaštitu kulturne baštine Davoru Trupkoviću. Uhićeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Trojac je uhićen zbog sumnje na preplaćivanje cijena radova prilikom procjene štete nakon potresa.

Još su u veljači europski tužitelji i istražitelji pretražili prostorije Ministarstva kulture. Tri mjeseca poslije - uhićenja.

EPPO sumnja da je nekadašnji pomoćnik ministrice, koji je nakon potresa bio zadužen za pregled oštećenja zgrada kulturne baštine, s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio da posao snimanja oštećenja odradi Fakultet, iako su obojica znala da Fakultet za to nije opremljen. Poslove je onda odradila druga tvrtka, čiji su stvarni vlasnici, prema EPPO-u - upravo dekan fakulteta i profesor. Za obavljeni posao Ministarstvu su slali izvješća sa znatno višim cijenama, piše HRT.

Uhićeni su tijekom dana ispitani i aktivno su iznosili svoju obranu.

Čeka se odluka o istražnom zatvoru

U središnji Dnevnik HTV-a javio se HRT-ov novinar Boris Kanazir.

Rekao je kako bi odluku o istražnom zatvoru trebali saznati kasnije večeras, jer još traju ispitivanja.

''Dosad su iskaz istražiteljima dali bivši pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković, koji je u međuvremenu podnio ostavku na mjesto glavnog konzervatora u Upravi za zaštitu kulturne baštine, te bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. Ispitivanje profesora Boška Pribičevića je upravo u tijeku. Kada završe ispitivanja, istražitelji će odlučiti hoće li i za koga tražiti istražni zatvor. Ako odluče potvrdno, o tom zahtjevu odlučivat će sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, vjerojatno sutra prijepodne. Više je osnova po kojima osumnjičeni mogu u pritvor, a najčešće su to sprečavanje mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela'', rekao je Kanazir.

Dodao je i kako su bivši dekan Đapo i profesor Pribičević u istom slučaju već su bili uhićeni 8. studenoga prošle godine, te su tada bili zadržani u istražnom zatvoru.

''Izvjesno je da će, ako tužitelji zatraže pritvor, osumnjičenici noć provesti iza rešetaka'', rekao je HRT-ov novinar.

Odvjetnik: Đapo će podnijeti privatnu tužbu protiv skriptora članaka zbog kleveta

Evo što su o uhićenjima i proširenju istrage nad osumnjičenim Trupkovićem i Đapom rekli njihovi odvjetnici.

''Vezano uz Davora Trupkovića mogu potvrditi da je danas uhićen, ispitan u uredu Europskog tužitelja, iznijeli smo obranu i to je u ovoj fazi sve što mogu reći'', rekla je Marijana Tomić, odvjetnica.

''Postupak tužiteljstva se bazira na konfabulacijama, konstrukcijama, hrvatski rečeno lažima, koje nekome odgovaraju i koji od tračeva koji navodno kolaju stvaraju neku priču o kriminalu. Stavlja se na teret da je zapravo 3D snimanje bilo nepotrebno, da ga nisu napravile kvalificirane osobe, da nije fakultet imao dovoljno ljudi, tehnike, ni znanja da bi to učinio, što su klevete zbog kojih će na kraju profesor Đapo podnijeti privatnu tužbu protiv skriptora svih ovih članaka, pa neka onda negdje objašnjava koliko je on to nestručan, koliko to fakultet nije imao tehnika, koliko to fakultet nije imao ljudi'', rekao je Zoran Vujasin, odvjetnik Almina Đape.