HERCEGOVAČKI BIZNISMEN SNIMLJEN S JOSIPOM RIMAC Akteri afere Vjetroelektrane uhvaćeni na sastanku u Zagrebu

bašić rimac
pixsell

Josipa Pleslić ex Rimac viđena je danas na kavi s bosanskohercegovačkim poduzetnikom Milenkom Bašićem, s kojim je optužena u aferi Vjetroelektrane. Njihov susret Pixsell je snimio u jednom zagrebačkom trgovačkom centru, prenosi Index.

Milenko Bašić, vlasnik tvrtke Lager d.o.o. i glavni investitor u Vjetroelektrane Krš-Pađene, zajedno s Draganom Stipićem, izvršnim direktorom Lagera, optužen je da je od 2017. do 2020. godine podmićivao Josipu Rimac kako bi iskoristila svoj politički utjecaj za lobiranje u različitim državnim institucijama. Prema optužnici, Rimac je koristila svoj autoritet kao gradonačelnica Knina, saborska zastupnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave kako bi pogodovala Bašiću i Stipiću oko njihova projekta Vjetroelektrane Krš - Pađene.

Uskok tvrdi da je Rimac od studenog 2017. do 29. svibnja 2020. od Bašića primala najmanje 40.000 kuna mjesečno i poduzimala niz radnji radi pogodovanja Bašićevoj tvrtki. Od Gabrijele Žalac je tražila da korištenjem svog položaja ministrice te članice nadzornog odbora HBOR-a, od ostalih članova nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka. 

Afera Vjetroelektrane jedan je od najkompleksnijih slučajeva kojim se ikada bavilo hrvatsko pravosuđe zbog velikog broja osumnjičenika i brojnih institucija s kojima su povezani. Tu dolazimo do izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i poruka koje su "procurile" u javnost, a koje je on razmjenjivao s Josipom Rimac. Najsporniji dio u porukama, onaj zbog kojeg cijela Hrvatska zna za "Di si radosti" i "Di si lipa",  u stvari je dio koji se odnosi na aferu Vjetroelektrane i osumnjičenika Milenka Bašića. Prema navodima, Rimac je pokušala isposlovati pogodnosti za Bašića kod Turudića, iako bivši sudac to negira.

Tko je Milenko Bašić?

Podsjetimo, među porukama koje su nedavno procurile su i one koje je Rimac Turudiću slala nakon sastanka s Milenkom Bašićem, koji je u prosincu 2019. bio zabrinut zbog uhićenja svog brata. Rimac tako odlazi na sastanak s Bašićem, da bi nakon toga kontaktirala Turudića. Nakon sastanka Rimac Turudiću šalje poruku i dodaje da ga treba, na što Turudić u istoj minuti odgovara da sutra dođe do njega. 

Poruke koje je Rimac slala Milenku Bašiću sugeriraju da je sastanak trajao pola sata. Iz njih se može zaključiti da je Rimac Milenka Bašića vrlo detaljno obavještavala o svakom svom koraku, pa i odlasku na sud, te je jasno da je na sastanak s Turudićem išla upravo prema njegovu nalogu. 

Milenko Bašić poduzetnik je iz Posušja (BiH) i vlasnik vjetroelektrane kod Knina. On je drugooptuženi u slučaju Vjetroelektrane, a stavlja mu se na teret da je zajedno s direktorom Draganom Stipićem od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivao Josipu Rimac. Bašić i Stipić devet su mjeseci bili u bijegu te je za njima bila raspisana domaća i međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. 

Rimac je, prema tvrdnjama Uskoka, više godina ilegalno lobirala za Bašićeve vjetroelektrane vršeći pritisak u nizu ministarstava i državnih agencija kako bi on dobio kredite, dozvole, izmjene pravilnika i slično...