AFERA VJETROELEKTRANE Hercegovački poduzetnik optužen da je podmićivao Josipu Rimac tvrdi kako je on žrtva sustava

Josipa Rimac
Cropix

Bivša kninska gradonačelnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac prije nekoliko je dana prvi put progovorila za medije nakon izbijanja afere s vjetroelektranama Krš-Pađene i izlaska iz pritvora. Potvrdila je da se upravo u vezi s tom investicijom sastajala i razgovarala s aktualnom glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek.

Dodala je da se dvije godine prije tog sastanka, u kojem, kaže, ne vidi ništa sporno, zbog istog pitanja sastala s prethodnikom Zlate Hrvoj-Šipek Dinkom Cvitanom, u društvu investitora Milenka Bašića.

Milenko Bašić, poduzetnik iz Posušja i vlasnik vjetroelektrane kod Knina te vlasnik tvrtke “Lager” iz Posušja, drugooptuženi je u slučaju i optužnica, na čije se potvrđivanje još čeka, stavlja mu na teret da je zajedno sa svojim direktorom Draganom Stipićem od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivao Josipu Rimac.

“Cvitan, kao i sadašnja šefica DORH-a, upoznati su sa svime. Pisano je i Vladi i tražena je njezina pomoć, kao i drugih institucija, ali nitko nam nikada nije rekao da radimo nešto nezakonito, već Hrvatske šume i drugi rade protiv zakona. Zar nas oni ne bi upozorili da smo nešto nezakonito tražili?!”, izjavio je Milenko Bašić za Slobodnu Dalmaciju.

Pita se zašto Hrvatske šume nisu htjele postupiti po ugovoru koji imaju s njima, kao i zašto su im sada dužni više od 34 milijuna kuna te zašto nisu htjeli konzumirati ugovor koji imaju i koji je obvezujući.

Milenko Bašić dalje ustrajava na svojoj priči i tvrdi da je on zapravo žrtva sustava i njegove birokracije. “Zar sve nije jasno kao dan ako je firma C.E.M.P., koju smo kupili 2012. godine, prva od svih u Hrvatskoj dobila koncesiju za četiri projekta, i to davne 2003. godine, a završili zadnji od svih 20 vjetroparkova. I ne samo to, već smo završili samo jedan od svoja četiri projekta”, rekao je.

“Drugi su završavali prije nas i dozvole iako su krenuli deset godina iza nas. Komu se onda pogodovalo? Pa zar onda cijelom narodu i svima nije jasno o čemu se ovdje zaista radi?”, poručio je i zaključio da neće otkrivati što su on i Josipa Rimac konkretno tražili od Cvitana i kakav su odgovor dobili.