ZAVRŠENO MIRNO OKUPLJANJE Trebinjaci zbog spornog zakona izašli na Trg slobode

Trebinje, mirno okupljanje, Trg slobode, vladika Dimitrije

Foto: Trebinjelive

Na Trgu slobode u Trebinju održanno je mirno okupljanje građana u znak podrške braći u Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Na trebinjskom trgu okupio se veliki broj Trebinjaca te su sudjelovali i građani istočno-hercegovačkih općina.

Okupljenima se obratio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije koji je pročitao priopćenje Episkopskog savjeta.

"Episkopski savjet pozvao nositelje vlasti u Crnoj Gori da skupe snage i, u najkraćem roku, otvore istinski dijalog da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti postane izvor za ozbiljne društvene diobe s nesagledivim posljedicama", rekao je vladika Dimitrije.

Episkopi su, kako kaže vladika Dimitrije, suglasni da je donošenje ovakvog zakona, uz mnoga kršenja procedure i neusuglašenosti s međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, bez sumnje usmjereno protiv Pravoslavne Crkve, konkretno Srpske Patrijaršije.

Tijekom skupa podrške u među okupljenima mogle su se vidjeti srpske zastave, fotografije mitropolita Amfilohija i brojni transparente, a građani su uzvikivali "Milo lopove, ne damo ti svetinje!"

Skupu podrške prehodilo je služenje večernjeg bogosluženja sa molebanom u Sabornom hramu.