Trebinje: Održana javna diskusija o NATO-u

nato u trebinju
Na skupu su govorili britanski ambasador Edward Ferguson, zapovjednik NATO-a u BiH, brigadni general Giselle Wilz, Momir Brajić, šef Odsjeka za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i brigadir Velibor Purković kao predstavnik Oružanih snaga BiH.

Prema riječima ambasadora Fergusona, priča o NATO-u u Republici Srpskoj može bit jako osjetljiva tema.

- Tema NATO-a ne smije biti tabu i zato o njoj treba razgovarati i diskutovati da vidimo koju bi ulogu uopće mogao imati u budućnosti i mislim da barem postoje dva razloga za to. Jednog dana, ako vaša Vlada odluči da donese odluku, zasnovanu na referendumu, da se pristupi NATO-u, to je onda odluka koja bi trebalo da bude donesena na osnovu znanja i razumijevanja. Druge zemlje u ovom regiji već imaju svoje odnose sa NATO-om. Albanija, Slovenija i Hrvatska su već članice, Crna Gora je na dobrom putu da to postane, a Srbija razvija odnose sa savezom i mislim da će premijer Vučić uskoro posjetiti NATO stožer u Bruxellesu. Zbog toga mislim da BiH ne treba da zaostaje kada govorimo o tim odnosima - istakao je Ferguson.

Dodao je da bi BiH članstvom u NATO-u trebala da dobije brojne pogodnosti.

- Kada govorimo o koristima koje se mogu dobiti iz odnosa sa NATO-om, možemo spomenuti razvoj sposobnosti oružanih snaga, kako bi one mogle bolje da nam pomažu u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i u različitim operacijama u zemljama. Može biti koristi i u oblasti reformi, kao što je vladavina zakona, efikasna javna uprava, jer to su stvari koje su jednako važne kako za članstvo u EU, tako i za NATO. Zato smatramo da su te aktivnosti komplementarne - rekao je Ferguson.

Giselle Wilz je istakla da će bliska suradnja sa Alijansom zemlji omogućiti da se kvalitetnije uklopi i sarađuje sa susjednim i drugim zemljama NATO članicama.

Ferguson se sastao i sa gradonačenikom Trebinja Lukom Petrovićem, s kojim je razgovarao o modalitetima otvaranja novih radnih mjesta, sa akcentom na zapošljavanje mladih ljudi.

Britanski ambasador posjetio je i Zajednički centar za policijsku suradnju BiH, Crne Gore i Srbije, koji je otvoren 2014. godine uz financijsku podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Međunarodne organizacije za migracije koji omogućuje ovim zemljama da poboljšaju zajednički rad, posebno u oblasti nadzora zajedničkih granica.