ŠEF NATO-a "Ako BiH želi u NATO mora ispuniti ova dva uvjeta"

Jens Stoltenberg
EPA

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a da bi postala članicom dva uvjeta moraju biti ispunjena, to su provedba potrebnih reformi i to moraju željeti građani i vlasti u BiH, izjavio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Bosna i Hercegovina ima status zemlje koja ima aktiviran MAP, a svrha MAP-a je da BiH postane članicom NATO-a”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s predsjedateljem Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem. Da bi zemlja postala članicom, potrebno je ispuniti dva uvjeta, jedan je da potrebne reforme budu doista provedene.

"To moraju željeti građani BiH i političke vlasti"

“BiH treba nastaviti s reformskim naporima i mislim da je važno razumjeti da je jačanje vladinih institucija, jačanje multietničke prirode, primjerice, oružanih snaga dobro za zemlju bez obzira na članstvo u NATO-u, a pomaže Bosni i Hercegovini i na putu prema EU-u”, rekao je Stoltenberg.

“Drugi uvjet jest da to moraju željeti građani BiH i političke vlasti. Moramo razumjeti, iako članstvo nije nešto što će se sutra dogoditi, da će napori koji se rade u pravcu članstva ojačati BiH, stabilizirati zemlju i pomoći u ulasku u EU”, dodao je glavni tajnik. Bećirović je rekao da velika većina građana BiH podržava članstvo u NATO-u, prenosi Hina.

“Sada smo pred vratima NATO-a"

“Punopravno članstvo je jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine. Tako su odlučili državni organi BiH i te odluke su izglasana na način da su za njih glasali predstavnici iz oba entiteta i predstavnici svih naroda u BiH. Stoga imamo vrlo jasan pravni okvir, državni organi BiH usvojili su sve potrebne zakonske, strateške i konceptualne dokumente u području obrane”, rekao je Bećirović.

Rekao je da podržava proaktivno djelovanje NATO-a, uključujući i mjere odvraćanja, kao i eventualno prisustvo snaga NATO-a u vojnim bazama u BiH. Istaknuo je da BiH radi na približavanju NATO-u u zadnjih dvadesetak godina. “Sada smo pred vratima NATO-a i tu šansu trebamo iskoristiti zbog svih građana i naroda BiH”, rekao je Bećirović te pozvao NATO da njegovoj zemlji uputi pozivnicu za članstvo.

Repubila Srpska: BiH treba ostati neutralna

Glavni tajnik Stoltenberg izrazio je duboku zabrinutost zbog “kontinuiranih secesionističkih politika i retorike koja dijeli”. “To je nepromišljeno i opasno, potkopava teško postignuti napredak i koči reforme koje bi koristile vašim građanima”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da svi politički čelnici moraju raditi zajedno na očuvanju jedinstva i zaštiti nacionalnih institucija, što je ključno za mir i sigurnost u zemlji i za stabilnost na zapadnom Balkanu.

Iako su predstavnici Republike Srpske ranije glasali za zakone koje BiH vode prema članstvu u NATO-u, u posljednjih desetak godina u tom entitetu prevladava stajalište da BiH treba ostati neutralna i slijediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost. Narodna skupština RS izglasala je 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta.