Uz “veseli stroj” na minus 10 stupnjeva Celzijevih

rakija, mašina, šljiva
Budući da su ove godine šljive rodile, rakije i drugih proizvoda od šljive bit će dovoljno.

Veseli stroj

Tako smo jučer zatekli obitelj Šimuna Sablje zvanog Droga iz sela Ripci kako već drugi dan peče rakiju na minus 10 stupnjeva, ali to mu, kako je kazao, uopće ne smeta, rakija je tu da ga ugrije. A i Božić će za koji dan, pa se na stolu obvezno mora naći i domaća šljiva. I dok se ona peče u posebno načinjenim rakijskim kotlovima, navraćaju susjedi, prijatelji, znanci kako bi je i oni kušali i uvjerili se da nije bolja od njihove.

Dok se vesele zajedno uz roštilj, zapjeva se i pokoja ganga i bećarac tako da je "veseli stroj", kako Ramljaci zovu stroj za pečenje rakije, s pravom opravdao svoj naziv. U Rami skoro svaka kuća ima voćnjak-šljivik, pa je nezamislivo ne imati preko cijele godine šljivovice. Ona je neizbježna u svim tradicionalnim prigodama, tuzi ili radosti, kao i pri obavljanju različitih poslova i običaja uz rad: oranje, sjetvu, kosidbu, kupljenje sijena, žetvu, oko svinjokolje. Ljubitelji dobre kapljice, a malo ih je koji to nisu, uvijek će rado za bocu prave, dobre domaće šljivovice mijenjati bocu konjaka, vinjaka, viskija.

Nadaleko poznata

Ramska šljivovica nadaleko je poznata i cijenjena. Razlog tome vjerojatno leži u činjenici da je šljivovica, osim što je ukusna, i jako zdrava. Naime, prije mnogo godina, kada se još nije ni znalo za paracetamol, koristila se u borbi protiv vrućice. Čak se u nekim obiteljima i danas prakticira stavljanje obloga namočenih šljivom kako bi što prije spala temperatura. Zbog toga se često, dok se uz kotao čekaju prve kapi rakije, zna zapjevati ona stara ramska: "Dok iz flaše teče šljivovica, ne treba mi doktor ni bolnica."

Tekst: Mirela Tučić; Foto: www.rama-prozor.info