Rama slavi 8. rujan – Dan općine

Rama, dan općine, K. Perić

U Domu kulture u Prozoru danas je svečanom sjednicom OV obilježen Dan Općine Prozor Rama. Bili su tu i predstavnici prijateljskih općina iz RH, a načelnici Rame i Rovišća, u kojoj i danas živi veliki broj nakon potopa iseljenih Ramljaka potpisali su povelju, koja i simbolično obvezuje na već uspostavljenu suradnju i prijateljstvo. Načelnik Rovišća Slavko Prišćan kazao je da od Rame, koja se zadnjih godina posebno razvila treba učiti i njezine pozitivne prakse prenositi u Rovišće, a posebno je istaknuo Ramljake koji su davno doselili u tu općinu. Kazao je da su prvi stali u obranu domovine, uzimali puške, te da je ponosan što je zajedno s njima obranio krajeve u kojima danas žive.

 

Mjesto ugodnog življenja

 

Umjesto načelnikova govora, o urađenom prošle godine prikazan je i video. Uz snimke urađene dronom, na kojima se vide nove ceste i polaganje vodovodnih cijevi do najudaljenijih sela, kazano je da općina Prozor – Rama sa svojih 14.280 stanovnika u 63 naselja, na površini od 477 km kvadratnih, iako izvan važnijih prometnih koridora, danas sve više djeluje kao ugodna europska sredina.

„Obzirom na veliku površinu općine i razuđenost njenih naselja, potreba izgradnje lokalnih putova i dovođenje pitke vode u ta naselja nametnula se kao glavni civilizacijski izazov. Nakon što su pitkom vodom opskrbljena naselja Varvara, Rumboci, Jaklići, Ripci, Šćit, Podbor, Ploča, Mluša, Kovačevo Polje, Gmići, Ometala, Ćališi,  Paljike i Borovnicu, te Gračac, u proteklom razdoblju nastavljeni su radovi na dovođenju pitke vode za naselja te za Družinoviće, Šlimac i Lapsunj. Pokrenuti su pripremni radovi vodovoda Lug. Kroz ovaj veliki kapitalni projekt koji se samo manjim dijelom financirao iz kredita Europske investicijske banke, a uglavnom sredstvima općinskog proračuna, u tijeku su radovi na zamjeni glavnog azbestno cementnog cjevovoda koji je spajao glavnu vodospremu Krča sa naseljima Gornje Rame“, istaknuto je u video uratku Prozor-Rama – mjesto ugodnog življenja.

„U promatranom jednogodišnjem razdoblju nastavljena je izgradnja lokalne putne mreže. Radili su se putovi u Gračacu, Kutama, Gorici, Rumbocima, Proslapu, Kozlu, te put sa Izlaza za Orašac.  Sudjelovalo se i u izgradnji regionalnog puta R 418 kod Ripaca, i to sa 30% sredstava. Uređenjem navedenih lokalnih putova u dobroj mjeri je u zadnjih nekoliko godina obnovljena mreža od čak 370 km lokalnih putova te su naselja ove općine počela dobivati civiliziran izgled, kakav i zaslužuju“, dodali su dalje.

Podsjetili su i na poticaje koji su jedinstveni u ovoj općini – poput poticaja za prvašiće u iznosu od 250 km po učeniku, pomoći rodiljama u iznosu od 500 do 1000 maraka, što je također endemska pojava u HNŽ-u. „Uz klasični Programa poticaja za zapošljavanje, po kojemu je do sada podržano ukupno 38 projekta sa novih 260 uposlenih, pokrenuti su posebni projekti za zapošljavanje mladih i za zapošljavanje žena. Daju se potpore poljoprivrednicima i obrtnicima“, kazano je to spomenuti brojni projekti koji su već u cijelosti ili djelomično implementirani, ili će se tek implementirati – poput zgrade općine, mrtvačnice, tržnice i ostalo.

Govoreno je i o zablokiranom. „Na žalost, Dom za stare i nemoćne osobe na Šćitu nije otpočeo sa radom kako je planirano iako je Općina uložila značajna sredstva i iskazivala spremnost na dalje ulaganje“, navedeno je.

Kazano je da novac za sve nabrojano, i još više nespomenutog,  dolazi uglavnom iz općinskog proračuna. „A u proračun novci nisu dolazili sami – odlučnim akcijama, uglavnom kroz sudske postupke, općina Prozor – Rama tražila je i dobivala ono što općini po zakonu i pravdi pripada, ništa više. To je omogućilo i ove potpore obrazovanju, kulturi i sportu i slično, ali posebno velike kapitalne projekte koji su zasigurno od povijesnog značenja za narod ramskog kraja– vodoopskrba velikog broja seoskih naselja, crpna stanica, sortirnica otpada, prečistač,  kao i uređenje seoskih putova, javnu rasvjetu i ostale nenabrojane projekte“, istaknuto je.

 

Planovi za budućnost

 

Kratko se nakon videa prisutnima obratio i načelnik Ivančević, koji je posebno naglasio planove za buduće razdoblje.

„Čeka nas završetak nekih projekata koje smo ranije započeli a nismo ih završili. Evo da kažem i da je sada manji problem osigurati novac a teže je imati izvođače radova koji mogu odraditi naše projekte. Zato nas do idućeg Dana Općine čeka završetak izgradnje i puštanje u upotrebu gradske tržnice, gradske mrtvačnice, nove općinske zgrade, konačna sanacija gradskog stadiona. U idućem razdoblju trebamo završiti obnovu crpne stanice Krupić, ugradnju novih crpki, bazena na Krču i Čukuru, dovršiti zamjenu azbest cementnog cjevovoda postavljenog krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Imamo i naselja koja će dobiti pitku vodu, imamo i potrebe za sanacijom nekih lokalnih putova i gradskih ulica. Nadamo se da ćemo uskoro riješiti problematiku Doma za stare i nemoćne osobe na Šćitu te time doprinijeti boljem statusu naših starih ali i novoj uposlenosti“, ustvrdio je.

Kao i godinama ranije, slavlje u Prozor-Rami uveličali su prijatelji mahom iz RH.

Načelnik je stoga posebno pozdravio prijatelje iz gradova Sinja i Popovače, sa kojima imaju potpisane Povelje o prijateljstvu i suradnju, te prijatelje iz općine Vrlika, općine Klis i općine Dugi Rat sa kojima imaju  partnerske projekte.

U sklopu proslave Dana općine očekuje se još niz civilnih i crkvenih događanja, a sve će završiti sajamskom manifestacijom Dani šljive koja počinje 17. rujna u 11 sati.

K.Perić/Hercegovina.info