Blidinje će dobiti još jednu crkvu, izgradnja na Risovcu

Blidinje, sjaj i bijeda, zapadna hercegovina, vremenska prognoza, Blidinje, Risovac, crkva
Ovu ideju i projekt pokušat će ostvariti župnik župe Doljani, fra Andrija Jozić zajedno sa svojim župljanima i ljudima koji su spremni svoju ljubav i dobrotu pokazati djelima. Poticaj gradnji je sve veći broj vikendaša i turista-vjernika koji dolaze na Blidinje tražeći mir i odmor, kutak za dušu i susret s Bogom; a postojeća kapelica, koju već godinama nagriza kiša i vlaga, je postala pretijesna.

Povijest arhitekture sakralnih objekata potvrđuje da su tri glavna razloga pokretala gradnje crkve: potreba za prostorom, potreba za zahvalnosti i potreba za znakom. To se potvrđuje i u ovom slučaju. Risovac kao lokalitet je izuzetno pogodno mjesto za gradnju. Taj mali lokalitet svjedoči o mnogim tragovima ljudske patnje, borbe sa surovim vremenima i režimima, primjer je čistoće, hrabrosti, čestitog rada, žrtve.

Nova crkva će objedinjavati zahvalu obližnjih stećaka, stare autohtone arhitekture, Divina groba, Stipića livada, Parka prirode, tradicije „duhandžija". Duhovna je ovo gesta koja nas potiče da nas uspjeh ne oslijepi za nevolje drugoga i da nas patnja ne paralizira mržnjom i očajem te nepovratno udalji od struje života. Vjerujemo kako će izgrađena crkva na Risovcu biti znak koji će čovjekov pogled i duh usmjeravati k nebu i Bogu te pridonositi ljepoti odmora, rekreacije, športa, druženja, a sve povezano s misterijem ljepote prirode i njezina Stvoritelja - kazao je fra Andrija za rama-prozor.info.