Na 'Danima trešnje' u Mostaru 300 izlagača iz BiH i regije

Dani trešnje

Zdravi proizvodi

Tako se na ovoj sajamskoj manifestaciji, koju organizira Turističko udruženje „Sjever", svojim proizvodima predstavilo 300 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, piše Dnevni avaz.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je da je ovaj sajam postao brend Mostara, ali i prilika, kako je naveo, promocije prirodnih i zdravih proizvoda, kao i područja Hercegovine.

- Vjerujem da ono što mi danas ovdje pokušavamo jeste ponovo oživjeti poljoprivredu, jer nam je industrija na klimavim nogama. Želimo zainteresirati mlade ljude da se bave poljoprivredom - kazao je Bešlić.

Premijer HNŽ Nevenko Herceg rekao je da ovaj sajam na najbolji mogući način promovira simbiozu poljoprivrede, tradicionalnih obrta i turizma, afirmirajući trešnju kao jedan od simbola grada Mostara i Hercegovine.

Direktor sajma Salem Bubalo s ponosom je istaknuo činjenicu da je upriličen jubilarni sajam usprkos tome što, naveo je, organizatori rade u teškim ekonomskim okolnostima u Mostaru i cijeloj BiH.

SBK partner

Ovogodišnji partner sajma je Vlada Srednjobosanske županije, koja je uzela znatno sudjelovanje sa svojim privrednicima na ovoj manifestaciji, a generalni pokrovitelj je sarajevski „Klas".

Voćarska proizvodnja

Dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Ahmed Džubur podvukao je da je ova manifestacija značajna i u proizvodnom smislu, budući da je, kako je kazao, Hercegovina, posebno njen dio gdje se ovaj sajam organizira, poprilično potentna u smislu voćarske proizvodnje, pogotovo, proizvodnje trešanja.