FOTO  Onkološka bolesnica i samohrana majka Draženka iz Mostara treba pomoć institucija u svojoj borbi

Draženka Zovko Bijelo Polje

Draženku Zovko iz bjelopoljskog naselja Bočine na sjeveru Mostara život nije pretjerano mazio.

Samohrana majka je već 11 godina otkad je ostala bez muža, a o svom 14-godišnjem sinu mora sama brinuti i u teškoj situaciji. Cjeloživotnoj borbi nema kraja i kada se doda novi problem u obitelji Zovko. Naime, Draženki je nedavno otkriven rak grlića maternice i upravo ovih dana iščekuje odluku liječničkog konzilija koji će odrediti smjer daljnjeg liječenja.

Uz sve to, prepuštena je na milost i nemilost budući da zbog jakih bolova više od mjesec dana ne radi u tvrtki u kojoj je radila kao čistačica, a njezin radno-pravni status nije do kraja reguliran što joj dodatno otežava razdoblje koje ju očekuje te kao takva ovisi od pomoći dobrih ljudi.

Draženka Zovko Bijelo Polje

"Nemam struje na pola utikača kako su miševi izgrizli kablove budući da je gore iznad samo lamperija i na katu je sve razrovano. Stvarno mi je nezgodno živjeti u ovim neadekvatnim uvjetima jer je ljeti užasno vruće, a zimi hladno. Sin i ja živimo u 35 kvadrata, nekad mi bude tužno gledati sve to. Otvori su drveni i nisu dobri, prozor u sobi sam probala lijepiti običnim ljepilom, u WC-u imamo neka razvaljena vrata", priča u suzama Dražena Zovko za hercegovina.info naglašavajući da je najviše boli što i u ovakvoj zdravstvenoj situaciji i bez posla ima osjećaj grižnje da svome sinu mora donijeti kruh.

Draženka Zovko Bijelo Polje

Nezadovoljna institucionalnom pomoći

"Tražila sam nove otvore, rigips da zatvorim prodiranje miševa, ulazna vrata, laminata i pločica po par kvadrata za kuhinju i sobu. Umjesto toga dobila sam neadekvatne otvore drugih dimenzija koje ne mogu ugraditi, kao ni ulazna vrata, 13 vreća cementa, boje 5 kanti što je oko 100 kila boje, a moj kat ima svega 35 kvadrata, pločica isto 30-ak kvadrata. Ja stvarno nemam potrebu za takvim količinama, moglo se možda pomoći i drugima da je adekvatno raspoređeno. Kad sam zvala odgovorne za dostavu rekli su mi da je naša greška za pogrešne mjere otvora i vrata te da sve što smo dobili proslijedimo nekom drugm", ističe Zovko koja smatra da joj ova pomoć izgleda kao neselektivno rješavanje robe s lagera.

Draženka Zovko Bijelo Polje

Draženka Zovko Bijelo Polje

Isporučena pomoć od prošlog četvrtka stoji oko obiteljske kuće Zovko, a još uvijek ne znaju što će uraditi s toliko ljepila, boje i pločica.

Draženka Zovko Bijelo Polje

Uprava za prognanike i izbjeglice HNŽ tvrdi da je isporučeno sve što je traženo

"Povodom vašeg upita koji smo dobili putem e-maila 8. 1. 2024. godine u 13:40 , a odnosi se na Zovko Draženku iz naselja Bočine u Bijelom Polju, obavještavamo vas da nam je imenovana poznata od ranije. Naime, imenovana je već bila korisnica jednokratne novčane pomoći od Uprave, a i prehrambenog paketa za socijalno ugrožene povratnike.
Što se tiče Javnog poziva za dodjelu malih donacija u vrijednosti do 3.000,00 KM, imenovana je bila jedna od korisnica, a ista je dostavila popis materijala koji joj je bio prioritet, te je prema istom popisu pravljena specifikacija materijala koja je sastavni dio Odluke o dodjeli donacije, koju je gospođa Draženka potpisala i preuzela 27. 12. 2023., a materijal naknadno isporučen. Povjerenstvo za javne nabavke HNŽ provodi odabir najpovoljnijeg dobavljača građevinskog materijala, a Uprava za prognanike i izbjeglice poslije toga potpisuje ugovor s izabranim. Sve navedeno se nalazi na web stranici Vlade HNŽ, i u Službenim novinama HNŽ", stoji u odgovoru Uprave za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.