TRAŽE ZATVARANJE Mostarci blokirali deponiju Uborak

deponija Uborak
Facebook

Mostarska deponija 'Uborak' ponovo je blokirana. Mještani okupljeni oko Udruge 'Jer nas se tiče' jutros su se u sedam sati okupili ispred deponije i usprkos policijskom koridoru sprječavaju dovoz smeća. 

Katastrofalno stanje

Nekoliko kamiona komunalnih poduzeća natovarenih otpadom su vraćeni. Na ovaj potez su se odlučili zbog, kako su naveli, katastrofalnog stanja na deponiji, prenosi Avaz.

Podsjetimo, mještani se skoro četiri godine bore za zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju. Nedavno je odbijena tužba Udruge u vezi petogodišnjeg Plana prilagođavanja deponije,kojim je predviđeno otvaranje novih kaseta na deponiji.

''Situacija na deponiji nikad gora nije bila. Vrše se bespravne iskopine, imamo direktno curenje procjednih voda i svega unaokolo oko deponije sve do mora'', rekao je Omer Hujdur, predstavnik Udruge.

U vezi prisustva policije kazao je kako je to "iskazivanje sile vlasti prema narodu, ljudima koji traže osnovna ljudska prava".

''To rade Mario Kordić i Salem Marić, dakle, silom pokušavaju uplašiti narod koji se bori za svoj opstanak, za svoja prava i prava svih građana Mostara'', rekao je Hujdur.

Kazao je kako je sinoć, nakon što su najavili na društvenim mrežama blokadu, pozvan na informativni razgovor u MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Edhem Čustović, član Udruge reagirao je na izjave gradonačelnika Mostara i predsjednika Vijeća u vezi stanja na deponiji.

Nelegalni radovi

''Vjerojatno ste čuli kako je ministrica okoliša i turizma FBiH formirala radnu grupu, koja je imala zadatke da snimi kompletno stanje na deponiji. 

Član te grupe sam ja, a prije nego sam izvršio kontrolu stanja na Uborku i ono što je rekao gradonačelnik da je grupa dala pozitivno mišljenje nije točno. Jer, ja sam pisao izvještaj i stanje na deponiji je katastrofalno'', kazao je on.

Dodao je kako se na deponiji vrše nelegalni građevinski radovi s ciljem proširenja kapaciteta, koje je obustavila federalna inspekcija.