FOTO  HNK Mostar: Vanja i Sonja i Maša i još jedan - premijera nove predstave

HNK Mostar, premijera, Hrvatsko narodno kazalište, HNK Mostar, Vanja i Sonja i Maša i još jedan
..., bit će odigrana u subotu 09.05.2015. u 20 sati na Maloj sceni HNK Mostar, dok je prva repriza predviđena za nedjelju 10.05.2015. u 20 sati. Premijera će biti izvedena u sklopu Mostarskog proljeća 2015. - XVII. dana Matice hrvatske.

Mostarska praizvedba predstave „Vanja i Sonja i Maša i još jedan" predstavlja ne samo prvo uprizorenje ovog teksta na hrvatskom jeziku, nego i njegovu regionalnu praizvedbu. Režiju potpisuje Nina Kleflin, afirmirana zagrebačka redateljica iza koje stoje brojni uspješni komadi izvođeni u Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i SAD-u, kao i dvije predstave za HNK Mostar „Bljesak zlatnog zuba" i „Ujak Vanja".

U predstavi igraju: Velimir Pšeničnik Njirić, Sanda Krgo Soldo, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, k.g., Nikolina Marić i Tina Laco, k.g..

Christopher Durang je jedan od značajnijih suvremenih američkih dramatičara. „Sonja i Vanja i Maša i još jedan" je komad koji je prije dvije godine dobio američku nagradu za nabolji tekst Tony, koji zapravo ekvivalent američkom kazališnom Oscaru. U SAD je u vrlo kratkom vremenu doživio čak 27 postavki, a u Europi je dosada igran u Njemačkoj i Portugalu.
Riječ je o suptilnoj američkoj građanskoj drami u kojoj protagonisti nose imena iz Čehovljevih drama. To dramaturški iznimno vješto poigravanje s motivima i likovima iz „Ujaka Vanje", „Tri sestre", „Galeba" i „Višnjika" nije samo duhovita reciklaža ruskog klasika, nego efektna i autoironična freska iz američke provincije. Durangova se Maša, kao proslavljena američka filmska glumica, vraća u obiteljsku kuću na jezeru u američkoj provinciji s mladim ljubavnikom, gdje žive njezin brat Vanja i sestra Sonja, razapeta između lakomislene mladosti i glamoura, te istinskih obiteljskih vrijednosti. Ovo je topla priča o obitelji u kojoj svatko može pronaći nešto što ga podsjeća na vlastiti život. Predstava u kojoj je - kroz gorko slatke izmjene situacija - znalački skrojen omjer između drame i komedije.

Ulaznice za prvu repriznu izvedbu predstave (nedjelja, 10. svibnja 2015. u 20 sati) mogu se kupiti na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati:

- Telefonom na broj 063 317 348
- putem Facebook stranica Hrvatsko narodno kazlište u Mostaru i HNK Mostar
- e-mailom: [email protected]

Cijena ulaznica: 10 KM za građanstvo, te 5 KM za umirovljenike, studente i učenike.