Ponovno se prosvjedovalo protiv izgradnje HNK Mostar

Prosvjed ispred HNK Mostar
Fena

Novi prosvjed protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar u središnjoj gradskoj zoni održan je danas u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom govoru na prosvjedu zahvalio je prosvjednicima što su "prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja s nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću", prenosi Fena.

"Ovdje se različitim oblicima neciviliziranog postupanja kojima krše vjerska i ljudska prava te opća humanistička načela demokratskog svijeta. Ovo je treći put da smo izašli, izaći ćemo i 33. i 133. put, to je naše demokratsko pravo iskazivanja neslaganja s ovime. Mi smo za civilizirani, napredni, sređeni Mostar u kojem je komotno svima", rekao je Dedović.

Poručio je kako oni ne žele nikakvu destabilizaciju grada Mostara.

"Nama je u interesu da Mostar raste i da se razvija, da se u njemu stvara međunacionalna i međuljudska kohezija i povjerenje, a da bi to teklo svojim putem onda se moraju uvažavati prava svih naroda, svih građana, svih vjera i smatramo ovaj prosvjed našim pravom i našom obavezom", istaknuo je.

Dodao je kako prosvjednici nisu protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog niti protiv hrvatske kulture niti protiv hrvatskih obilježja u ovom gradu.

"Mi smo za to da se i nas uvažava. Ovaj objekt se gradi nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uvjetima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima ne? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sustav grada omogućene nevažeće dozvole. Imamo pravo ukazati na to. I ovaj put pozivamo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac", izjavio je muftija mostarski.

Kazao je kako neće odustati od projekta izgradnje Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema.

"Neće centar naše duhovnosti, koja se temelji na dobrome duhu, vjeri i povjerenju među ljudima, smetati ovome zdanju, ali ovo ne može na ovakav način. Naša je ideja da imamo integrirani i jedinstveni Mostar i naši prosvjedi neće stati", poručio je Dedović.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.