VIDEO  Neplaćeni prekovremeni sati i tjedni odmor najveći problem u trgovačkom sektoru Bosne i Hercegovine

press trgovci
"Također, krši se pravo na obavezan tjedni odmor, tako da radnice tek svakog drugog tjedna imaju jedan dan slobodan, što smatramo da je jedan od drastičnijih kršenja prava ", rekla je konzultantica za istraživanje Mia Karamehić-Abazović na današnjoj prezentaciji rezultata u Sarajevu.

Kršenja prava u oblasti trgovine evidentirana su u manjim prodajnim objektima, kao što su kiosci u kojima ne postoji infrastruktura predviđena pravilnicima. To se, između ostalog, odnosi na toalet kojeg nema u blizini objekta.

"Prava radnica krše se u pogledu trudničkog bolovanja, koje po zakonu predviđa odsustvo sa posla godinu dana. Međutim, ako radnica ima ugovor o radu na određeno vrijeme kraći period od navedenog, poslodavac može da joj terminira ugovor", istaknula je Karamehić-Abazović.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, koje je provela Westminster fondacija za demokraciju, upriličen je okrugli stol na kojem su predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih institucija ukazali na probleme u pogledu kršenja prava radnica u trgovini na području BiH.

"Sektor trgovine je sektor u kojem se najviše krše radnička prava. Od 2012. do 2018. godine glavni problem je bio mobing, od 2018. neplaćeni prekovremeni sati", potvrdila je predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović.

U sljedećem periodu poručila je da je potrebno rješavati probleme koji se odnose na rad u dane praznike i veoma male iznose plaća za trgovačke djelatnike.

"Svi zajedno moramo uložiti napore kako bi se poštovale zakonske odredbe, koje reguliraju prava radnika sa ciljem stvaranja dugoročnih i profitabilnih kompanija. Na poboljšavanju poslovnog okruženja naporno radi britansko veleposlanstvo u BiH, jačanju ekonomije, te podržava reforme koje će dovesti do rebalansa ekonomija sa javnog na privatni sektor", rekao je britanski veleposlanik u BiH Mattew Field.

FENA