1,5 MILIJUNA KM Dio novca dolazi i u Hercegovinu za zelene pijace, tržnice, štandove uz ceste ...

EU4agri podrška lokalnoj poljoprivredi
UNDP

U Sarajevu je održano potpisivanje ugovora za šest od 12 lokalnih jedinica, koje će sa 1,5 milijuna KM bespovratnih sredstava Europske unije unaprijediti i razviti ruralnu tržišnu infrastrukturu. Konkretno, bit će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Prvenstveno, sredstvima Europske unije bit će podržani Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac, Banja Luka i Bihać dok će u narednom razdoblju ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler istaknuo je da izgradnja održivih lokalnih zajednica i ruralnih područja mora biti srž društva. 

"Lokalna infrastruktura i aktivnosti lokalnih zajednica otvaraju mogućnosti za zapošljavanje, zelenu i digitalnu povezanost te inovativna poduzeća, a sve to vodi ka održivoj poljoprivredi. Današnji grantovi su jedan mali dio naše ukupne podrške sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja od 30 milijuna eura", rekao je Ambasador Sattler.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera kazala je da će podrška omogućiti dalji razvoj ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište. 

"Razvojni program Ujedinjenih nacija je ponosni partner Europske unije na jačanju konkuretnosti poljoprivede i daljem ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini. Podrškom projekta EU4AGRI postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurat će se uvjeti za planiranje i unaprjeđenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Posebno je bitno da će ova investicija podržati pojedince, mala poljoprivredna gazdinstva, žene ili mlade koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH", kazala je Nedera.

Realizacijom prvih šest planiranih projekata će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za 168 krajnjih korisnika.

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji financira Europska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA), navedeno je u priopćenju iz UNDP BiH.