NAKON TRI MJESECA Protiv 23-godišnjaka podignuta optužnica jer je pijan usmrtio maloljetnika

Sudar Novi Travnik
Viber grupe

Županijsko Tužiteljstvo Srednjobosanske županije (SBŽ) dana 29.8.2023. godine podiglo je optužnicu protiv B.G.G. (2000.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo 'Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa' iz članka 336. stav 2. u vezi sa člankom 332. stav 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Navedena optužnica potvrđena je od strane županijskog suda u Novom Travniku dana 31.8.2023. godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 10.6.2023. godine u jutarnjim satima, dovodeći se u alkoholizirano stanje sa koncetracijom alkohola u krvi od 1,35 promila, postupio suprotno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, tako što se vozilom sa suputnikom u vozilu oštećenim uključio u javni promet u pravcu Novog Travnika.

Kada je oko 5:50 sati u Novom Travniku, općina Novi Travnik, krećući se magistralnom cestom M16.4 iz smjera Bugojna u smjeru Novog Travnika i prilazeći raskrižju magistralne ceste M16.4 sa lokalnom cestom za mjesto Pečuj s desne strane i priključnom cestom za gradsku zonu Novog Travnika s lijeve strane, iako je prometnim znakom na tom dijelu puta brzina ograničena na 50 km/h, te iako je znao da se približava raskrižju nije vozio sa povećanom opreznošću već je nastavio kretanje nedozvoljenom brzinom od 102 km/h u zoni u kojoj je zbog raskrižja prometnim znakom ograničena brzina do 50 km/h.

Također nije vozilo držao u kretanju na desnoj kolničkoj traci gledano u njegovom smjeru kretanja, zbog čega je u samom raskrižju ostvario izravan kontakt prednjim desnim dijelom svog vozila sa prednjim desnim dijelom vozila marke Peugeot kojim je iz suprotnog smjera upravljao oštećeni I. S. dozvoljenom brzinom od 50 km/h, sa suputnicima u vozilu oštećenima, od kojeg udara te odbačaja vozila Peugeot jedna malodobna osoba smrtno stradala, dok je dvoje malodobnih osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, te suputnik u vozilu optuženog zadobio lake tjelesne ozljede, prenosi Zenicablog.

U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila Sudu da se prema optuženom izrekne mjera sigurnosti zabrana upravljanja prijevoznim sredstvom 'B' kategorije.

Podsjetimo, u prometnoj nesreći je poginuo 12-godišnji Imran P. koji je s trenerom i prijateljima iz taekwondo kluba Zenica krenuo na natjecanje u Posušje. Dvije djevojčice rođene 2008. i 2013. godine su zadobile teške tjelesne ozljede.