ŽZH Propala nabavka 'Sputnika V', ministar Mandić odbio potpisati pismo namjere

ŽZH Propala nabavka 'Sputnika V', ministar Mandić odbio potpisati pismo namjere
Ilustracija/Hercegovina.info

Nakon što je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić višetjednim naporima dobila jamstvo proizvođača cjepiva Sputnik V da županiji može isporučiti 20.000 doza cjepiva, Jurić se obratila federalnom ministru Zdravlja Vjekoslavu Mandiću, koji nije odgovarao na pozive novinara portala Buka.

Naime, Jurić je od Mandića jučer zatražila da pošalje pismo namjere distributeru kako bi imao garancije za uvoz cjepiva.

Mandić je u odgovoru Jurić naveo kako Federalno ministarstvo zdravlja ne može izdati pismo namjere. Kao razloge za takvu odluku navodi da je nedopustivo da Ministarstvo zdravlja FBiH prihvati cjepiva bez dodatnih ispitivanja.

Nedopustivo je da u pismu namjere ovo ministarstvo navodi da će prihvatiti cjepiva za tržište BiH bez dodatnih ispitivanja, s obzirom na to da smo zakonski obvezni osigurati kvalitetu i sigurnost cjepiva koje ulazi u BiH. Također, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo Ministarstvo uopće nema zakonskih ingerencija, navedeno je u odgovoru federalnog Ministarstva zdravlja na upit Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Iz Ministarstva upozoravaju da im je dostavljen zahtjev za interventni uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, od strane veledrogerije, a za potrebe zdravstvene ustanove. Napominju da niti jedan rizičan lijek, u koje spada i cjepivo, ne može biti u prometu i primjeni bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andrea Jurić za portal Buka je komentirala ovu odluku.

"Ako je Bosna i Hercegovina država, a danas u RS-u imamo Sputnik V u upotrebi, a kod nas ne može, pritom je Agencija na razini BiH, nameće se logičan slijed da je RS druga država", upitala je Jurić.

Odgovarajući na drugo opravdanje federalnog Ministarstva zdravlja Jurić kaže da je pitanje tko će platiti cjepiva – pitanje tehničke prirode.

"Ponudili smo opciju da plati država ili uvoznik", dodala je Jurić.