NIŠTA OD VLASTI U HNŽ-u Otkazan sastanak na kojem su HDZ, SDP i SDA trebali dogovoriti novu Vladu

Vlast u HNŽ

Otkazan je sastanak koji je za sutra u Mostaru sazvao Pregovarački tim Županijskog odbora HDZ HNŽ  na kojeg su bila pozvana izaslanstva Županijskih odbora SDP i SDA. Sastanak se trebao održati u 15 sati, u prostorijama Skupštine ove županije sa temom formiranja Vlade koju bi činile ove tri stranke koje zajedno imaju 21 ruku u županijskoj Skupštini.

Kako doznaje Hercegovina.info, sastanak su dopisom otkazali predstavnici SDP-a koji tvrde da se za nešto takvo nisu stekli uvjeti. Ipak, kako saznajemo, umjesto otkazanog sastanka, trebala bi biti održana dva, jedan na kojem bi HDZ trebao pričati sa SDP-om, i drugi na kojem bi trebali razgovarati HDZ i SDA u pokušaju da se izbjegne otezanje uspostave vlasti i eventualni potez visokog predstavnika.

Uspostava vlasti u ovoj županiji pretvorila se u neugodnu političku trakavicu u kojoj su se smjenjivale različite kombinacije, a rezultat svega je činjenica da Hercegovačko-neretvanskom županijom i dalje vlada tehnička vlada predvođena Nevenkom Hercegom, ustoličena nakon izbora 2014.

Čekala se raspodjela resora između SDA i SDP

HDZ BiH, koji je sa 11 zastupnika u Skupštini nezaobilazan za uspostavu nove vlasti sazvao je ovaj sastanak s ciljem da dođe do dogovora između SDA i SDP, kako bi se napravila raspodjela resora i krenulo u formiranje nove Vlade HNŽ.

Kada bi do takvog dogovora došlo, HDZ-u bi pripalo 6 mjesta, premijersko i 5 ministarskih, dok bi se SDA i SDP trebali dogovoriti oko preostalih 6 iz takozvane Bošnjačke kvote, budući da je otkad se vlast u HNŽ formira uvijek bio prisutan ovakav paritet.

Vrijedi podsjetiti da SDA u te pregovore ulazi sa 7, a SDP sa 3 ruke u Skupštini. Ukupno bi to bila 21 ruka, jedna više od nužnog minimuma. 

U oporbi bi tako ostali HDZ 1990, HRS, NiP, DF i NES.

SDP javio da ne dolazi jer se nisu stekli uvjeti

U međuvremenu, HDZ-u je stigao odgovor iz SDP-a iz kojega kažu kako uvjeti za održavanje takve vrste sastanka nisu stečeni, te oni na njemu u toj formi neće sudjelovati.

"Dogovor je da u idućih par dana sjednemo i razgovaramo odvojeno. Mi nećemo doći na ovaj sastanak ako je ovako planiran, a hoće li on ipak biti održan, ne znam. Što se nas tiče nećemo doći, mi smo i u komunikaciju u rukovodstvu došli do zaključka da se zaista nisu stekli uvjeti za ovakav vid sastanka.
Htjeli smo da pojedinačno sjednemo svi, i sve političke partije, tu nema ništa osobno, ništa upereno ni prema jednoj političkoj partiji, ali po nama jednostavno nije vrijeme za ovakav vid sastanka", kazao je za Hercegovina.info glavni pregovarač i predsjednik Županijskog odbora SDP u HNŽ, Ismet Lulić.

HDZ BiH: Sa SDA zato jer imaju legitimitet, sa SDP jer su predvodnici trojke

Nakon odbijenice SDP-a, inicijator sastanka, Ludvig Letica, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH, najavio je kako će pokušati kroz dva odvojena bilateralna sastanka, jednim sa SDP-om, drugim sa SDA, ipak nešto izvući iz cijele priče. Za Hercegovina.info objasnio je zbog čega HDZ želi formirati vlast upravo sa ove dvije stranke.

"SDA iz razloga što imaju većinu u klubu i što treba zadržati poštivanje načela legitimiteta, jer ipak imaju 7 ruku u skupštini, a s druge strane s obzirom na kapacitet SDP je okosnica trojke. Mi pregovaramo o tome da se posloži vlada na način koji će biti funkcionalan, brz i kojim će svi biti zadovoljni. HDZ se trudi da dinamizira procese, da se razgovara svaki dan i što prije nađe rješenje".

Iz kombinacija za uspostavu vlasti u samom početku ispali su HRS i DF koji su poručili kako u formiranju većine neće sudjelovati. Iz HRS-a su to poručili odmah nakon prvog kruga pregovora, dok su DF-ovci nakon naredbe Predsjedništva iz Sarajeva odustali od kombinacije koja je bila najbliža realizaciji vlasti: HDZ, HDZ 1990, SDP, NiP i DF. Bila bi to prva vlast bez SDA u povijesti ove županije.  

Hoće li izostavljanje HDZ 1990 utjecati na HNS?

Pitanje je gdje se u ovoj konstelaciji odnosa nalazi HDZ 1990. Predsjednik ove stranke, Ilija Cvitanović kaže kako će se znati postaviti ukoliko je plan HDZ-a formiranje vlasti bez ove stranke s kojom surađuju kroz Hrvatski Narodni Sabor.

"Očekujem od HDZ-a da se javi nakon tog sastanka, da vidimo što je bilo. Ispada da im je SDA i važnija i bliža od 90ke", poručio je kratko Cvitanović.

 Iz stranke Narod i pravda najavljeno je kako će sa SDP-om prekinuti sve odnose ukoliko podrže "oživljavanje ortačke družine koja je opustošila Hercegovinu u proteklih trideset godina"

"Moramo biti konzistentni i držati se zacrtanih ciljeva jer druge alternative nemamo” – poručio je Omer Hujdur iz NiP-a.

Iskušava se strpljenje visokog predstavnika

Mediji i javnost su na osnovu jedne izjave Visokog predstavnika Christiana Schmidta koju je dao Glasu Amerike, počeli prizivati da se uključi i ta institucija.

Budući da je prag od 2/3 ruku koji je nužan za uspostavu vlasti u ovoj županiji skoro nedostižan, intervencijom Visokog predstavnika koja bi primjerice snizila taj prag na 50% plus jedan, odnosno na natpolovičnu većinu, otvorila potpuno nove karte i potpuno nove mogućnosti jer bi u tom slučaju za Vladu umjesto trenutnih 20 bilo potrebno 16 ili 18 ruku.

Time bi se proces formiranja vlasti vjerojatno dodatno odužio, ali bi istodobno građani bili sigurni da neće morati prolaziti kroz još jedan tehnički mandat krnje Vlade.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.