ZDRAVSTVO IDE U GENERALNI ŠTRAJK "Opsenica dao ostavku, sve je na Hercegu i Faladžiću"

Zdravstveni radnici prosvjedna šetnja ljeto 2023
Hercegovina.info

Nakon što je reprezentativni sindikat zdravstvenih djelatnika, onaj Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, još krajem prošlog mjeseca na skupštini usvojio odluku o stupanju u generalni štrajk, učinile su to i skupštine svih sindikata zdravstvenih ustanova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

"Sve skupštine sindikata zdravstvenih ustanova u našoj županiji donijele su odluku o stupanju u generalni štrajk. Sada se poslodavcima šalju sporazumi o poslovima koji se ne mogu prekidati tijekom generalnog štrajka Kada svi sindikatu dobiju potpisan sporazum objavit ćemo početak generalnog štrajka", rekao je jutros za Hercegovina.info predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivica Anić.

Na pitanje je li bilo ikakvog kontakta od strane Vlade HNŽ-a Anić je rekao:

"Do danas nikakav dopis niti odgovor na dvije požurnice nismo dobili. Kao što je poznato, ministar zdravstva HNŽ Goran Opsenica je jučer dao ostavku i sada je sve na premijeru Vlade HNŽ Nevenku Hercegu i ministru financija Adnanu Faladžiću", rekao je Anić.

Podsjetimo, Zdravstveni radnici u HNŽ-u nedavnim prosvjednim šetnjama u Mostaru poručili su Vladi HNŽ-a kako žele potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje plaća od 30 posto ili će, najavili su, stupiti u generalni štrajk. 

Iz Vlade kažu kako su spremni sudjelovati u financiranju jednom trećinom iznosa, a isto traže i od ZZO-a HNŽ-a i ostalih osnivača – Vlade FBiH kao i općina i gradova. Sindikatima bi tijekom dvije godine trebalo isplatiti više od 55 milijuna KM za ukupno povećanje plaća za 30 posto. Vlada HNŽ od poslodavaca je zatražila isto još prije dva tjedna, no sindikati smatraju kako se radi samo o odugovlačenju.

U generalni štrajk tako bi uskoro moglo stupiti oko 3900 zdravstvenih djelatnika u ovoj županiji, a on bi trebao ovaj put biti još veći i masovniji s obzirom na to da će u štrajk i Dom Zdravlja Mostar (sa svojim svim područnim ambulantama) te Dom zdravlja Čitluk.

Ovome dodajmo kako zdravstveni djelatnici u HNŽ-u imaju najmanju satnicu u FBiH koja iznosi 2,30 KM, koja je čak i ispod zakonski propisane, a koja iznosi 2,31 KM.

S druge strane, zdravstveni djelatnici u Sarajevskoj županiji, koji su također pred generalnim štrajkom, traže povećanje satnica na 3,28 KM u odnosu na sadašnjih 2,76 KM.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.