ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA PREDLAŽU Produžiti boravak profesionalnih vozača u Schengen zoni

Kamion
Ilustracija/Unsplash

Na temelju zajedničkog prijedloga Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) i Gospodarske komore Srbije, Komorski investicijski forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) uputio je inicijativu Europskoj komisiji za ukidanje ograničenja ili barem produženje boravka profesionalnih vozača u Schengen zoni.

U inicijativi se navodi da je to jedno od prioritetnih pitanja, jer trenutno ograničenje boravka vozača od 90 dana u bilo kojem razdoblju unutar 180 dana na području Europske unije, omogućuje im da svoj posao obavljaju svega šest mjeseci tijekom godine, piše Akta.

U inicijativi se predlaže da se ograniči boravak profesionalnih vozača od 90 dana produži ili ukine, što će bitno povećati učinkovitost transporta robe i putnika u Europi i imati pozitivan utjecaj na razvoj gospodarstva i turizma.

KIF ZB je zajednička inicijativa gospodarskih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, koja zastupa interese više od 350.000 kompanija iz regije, a njegove aktivnosti u Bosni i Hercegovini provodi Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.