ZAPLIJENJENO 626 KILA KOKAINA Uhićeno 36 osoba u BiH

Akcija Europola diljem Europe
Europol

Oko 626 kilograma kokaina, te skoro 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane zaplijenjeno je širom Europe u velikoj akciji Europola, u kojoj je sudjelovala i BiH, a zbog niza kaznenih djela uhićeno je 566 osoba, od čega više desetaka u BiH.

U akciji JAD, kako je priopćeno iz Nacionalne zajedničke kontakt točke BiH za suradnju s Europolom, sudjelovali su Tužiteljstvo BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, Služba za poslove sa strancima, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske, itd.

“Tijekom akcije na prostoru BiH u aktivnostima je učešće uzelo 3.485 policijskih službenika”, navedeno je u priopćenju, prenose Nezavisne.

Akcija Europola diljem Europe

U BiH su kontrolirane 17.882 osobe, 7.944 vozila, 216 prostorija, 2.701 paket itd.

“U okviru akcije na području BiH uhićeno je 36 osoba ili je prema njima poduzeta druga mjera kojom je osobi ograničeno kretanje”, navedeno je u priopćenju.

Među uhićenima u BiH ima stranaca, ali i bh. državljana, a oni su uglavnom uhićeni zbog droge i oružja.

Kada su u pitanju sve europske zemlje u kojim je akcija izvedena, kako je priopćeno, zapljene uključuju i 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina.

Nađeno je i šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije zračne puške, 20.206 komada streljiva.

Među uhićenima, ukupno promatrano sve zemlje, ima 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem oružjem itd.

U akciji je, širom Europe, sudjelovalo čak 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage. Provjerene su, dodaje se u priopćenju, 215.273 osobe i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.

Akcija Europola diljem Europe

Kako su priopćili nadležni, od 13. do 18. studenog tijela za provođenje zakona širom Europe zajednički su djelovala protiv trgovanja oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, kao i visokorizičnih kriminalnih mreža.

Ukupno je 26 zemalja širom Europe sudjelovalo u ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

“Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima, pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage”, priopćio je MUP Hrvatske.

Akcija Europola diljem Europe

Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, a Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

“Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala širom Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a”, istaknuto je u priopćenju.