UKLJUČENA I BIH U opsežnoj akciji policije privedeno više od 550 osoba, zaplijenjena tona kokaina...

Europol policija EU
Ilustracija

Policija je priopćila da je u velikoj akciji Europola uhićeno više od 550 osoba. "Službenici iz 26 zemalja provjerili su gotovo 290.000 subjekata i otkrili 2229 nezakonitih ulazaka", objavio je MUP Republike Hrvatske.

"U razdoblju od 13. do 18. studenog 2023. godine tijela za provedbu zakona diljem Europe zajednički su djelovala protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža tijekom koordiniranih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE)", objavljeno je.

Ukupno je 26 zemalja diljem Europe sudjelovalo u ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura, prenosi Index. "Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.

Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, a Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka", objašnjava se. "Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama.

Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a", dodaje se.

Zemlje koje su sudjelovale u akciji su: države članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska; treće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina.

"Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna suradnja uključivali su zajednički rad više od 22 000 službenika iz uključenih tijela. Operacijom se koordiniralo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skopju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu suradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tijekom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a te je podržavao operativnu koordinaciju. Europol je također uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu. Nizozemska je na granične prijelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu", opisuje se.

Rezultati jednotjedne akcije: 22.488 uključenih službenika; 163 pokrenute istrage; provjereno ukupno 288.774 subjekata; provjerene 215.273 osobe; provjereno 67.277 vozila; 5225 poštanskih pošiljaka/paketa; pretraženo 999 objekata; otkriveno 2229 nezakonitih ulazaka; 566 uhićenja (od kojih 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, 89 povezanih s drugim kaznenim djelima); otkriveno 114 krivotvorenih isprava.

Zaplijenjeno je: 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina, šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije zračnice, 42 komada ostalog oružja), 20 206 komada streljiva, gotovo tona droge, uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

Kibernetičke kontrole uspostavljene su tijekom trajanja operativne faze zajedničkih akcijskih dana u jugoistočnoj Europi 2023. u razdoblju od 13. do 18. studenog 2023. godine. Kibernetičke kontrole bile su usmjerena na praćenje i istragu aktivnosti na različitim mrežnim stranicama, forumima i trgovinama na otvorenom internetu i dark webu kao i na aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže.

Cilj operativnih aktivnosti bio je otkriti nezakonito trgovanje vatrenim oružjem te prikupiti dodatne informacije o identificiranim metama. Kriminalistička istraživanja provedena putem interneta također su bila usmjerena na aktivnosti koje bi mogle biti povezane s operativnim radnjama na terenu.

Istrage su na izvornim jezicima proveli službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine. Stručnjaci su navedene aktivnosti proveli na usklađen način, pri čemu se operativnim aktivnostima koordiniralo iz koordinacijskog centra zajedničkih akcijskih dana koji je bio smješten u Skopju, Sjeverna Makedonija.

Tijekom aktivnosti kibernetičkih kontrola, istražitelji su otkrili 120 meta (računa i/ili osoba) povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, od kojih 94 na aplikacijama za razmjenu poruka, 11 preko trgovina te 10 na drugim mjestima na otvorenom internetu i pet na dark webu.