ZAGAĐENJE ZRAKA U BiH Sarajevo je među najzagađenijima, istražili smo gdje je Mostar i koliko možemo vjerovati IQ Airu

Mostar Panorama
hercegovina.info

Sarajevo je danas, 19. prosinca u 10 sati, bilo najzagađeniji glavni grad na svijetu.

Prema podacima na web-stranici IQAir, koja prati zagađenje zraka u svijetu Sarajevo ima index zagađenosti 239.

Mostar Panorama

Nakon glavnog grada Bosne i Hercegovine nalazi se Lahore, grad u Pakistanu čiji je index zagađenosti 193. Na trećem neslavnom mjestu je Kolata iz Indije sa indexom 181.

Svjetska zdravstvena organizacija index zagađenosti zraka iznad 200 zove 'jako nezdravim zrakom'.

Što je sa Hercegovinom?

Mostar primjerice u trenutku dok Sarajevo ima najgori index zagađanje zraka također ima loš rezultat od 101, barem sudeći po IQ Airu.

Mostar Panorama

Sa ovim indeksom, preporuke su da osjetljive skupine mogu odmah osjetiti zdravstvene učinke. Zdrave osobe možda će otežano disati i osjetiti iritaciju grla ako budu dulje izložene. Preporučene su ograničene aktivnosti na otvorenom.

Mostar Panorama

Količina PM 2.5 čestica je izražena sa 114, odnosno 39 µg/m³. Portal Accuweather piše kako je riječ o sitnim materijalnim česticama koje su čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 2,5 mikrometara i kao takve mogu ući u pluća i krvotok i tako uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Najteže će biti zahvaćeni pluća i srce. Izlaganje može rezultirati kašljem i otežanim disanjem, pogoršanim simptomima astme i razvijanjem kroničnih bolesti dišnog sustava.

Količina PM 10 čestica također je previsoka. Indeks 101 znači kako su izmjerena 82 µg/m³ ovih čestica.

PM 10 su materijalne čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 10 mikrometara. Čestice veće od 2,5 mikrometara mogu se nakupljati u dišnim putovima, što je uzrok zdravstvenih problema. Izlaganje istima dovodi do iritacije očiju i grla, kašlja i otežanog disanja te pogoršanja simptoma astme. Češće i prekomjerno izlaganje može uzrokovati teže zdravstvene posljedice.

Ostale vrijednosti, što se Mostar tiče su u redu, dušikov okisd, prizemni ozon, sumporov dioksid i ugljični monoksid su svi daleko ispod granice opasnog po zdravlje.

Koliko možemo vjerovati IQ Airu?

Zanimljivo je da mjerne stanice zagađenja na Bijelom brijegu i u Cimu, dva naselja izvan samog gradskog centra bilježe izuzetne rezultate, pa je tamo indeks zagađenja oko 30, gotovo četiri puta manje od onoga u centru grada.

Obješnjenje ovoga fenomena potražili smo kod Anesa Podića iz udruge Eko akcija.

Podić za Hercegovina.info objašnjava, kako je IQ Air na kojeg se mnogi mediji pozivaju privatna tvrtka iz Švicarske koja se bavi prodajom mjernih stanica i pročistača zraka, te njihove rezultate ne treba u svakoj situaciji prihvaćati zdravo za gotovo.

Mostar Panorama

Prema službenim državnim mjernim postajama zrak u Mostaru izuzetno čist

Ukazuje na to da na portalu Eko Akcije postoji puno preciznija mapa zagađenja koja koristi samo službene državne mjerne postaje, dok IQ Air koristi uređaje postavljene na razne tvrtke i privatne objekte. Mapu možete pogledati OVDJE.

Mostar Panorama

Na taj način objašnjava velik raskorak između rezultata u Mostaru koje prikazuje IQ Air od onih na službenim mjernim stanicama.

"Što se tiče ovih rang lista, statistički su relevantne srednje godišnje vrijednosti. Sarajevo je po tim brojkama negdje na 1.800. mjestu u svijetu. Među prvih 1000 samo je nekoliko turskih gradova i Pljevlja u Crnoj Gori. To su jedini europski gradovi među prvih 1000. Svijest o zagađenju zraka treba podizati, ali zdravstvene studije pokazuju da samo konstantno visoke srednje godišnje vrijednosti imaju utjecaj na zdravlje stanovništva", pojasnio je Podić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.