FOTO  Za Uskrs se očekuje povećan povratak u BiH, iz Ministarstva ih podsjetili kako moraju u izolaciju

Granični prijelaz vinjani donji koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Za vrijeme uskrsnih blagdana očekuje se povećani dolazak bh. građana iz inozemstva. Mnogi od njih žele blagdane provesti u krugu obitelji, a iz Ministarstva vanjskih poslova podsjećaju kako je na snazi odluka o obveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema egzaktne podatke koliko naših državljana ima namjeru doputovati u posjetu BiH tijekom predstojećih blagdana ali prema nekim procjenama, unatoč trenutnoj situaciji, očekuje se povećanje broja dolazaka u našu zemlju. Koristimo priliku da podsjetimo sve naše državljane da je u Republici Srpskoj trenutno na snazi odluka o obaveznoj izolacija svih državljana BiH koji ulaze u našu zemlju iz inozemstva.

Izolacija, u trajanju od 14 dana, a očekuje se da će isti princip primjenjivati i Federacija BiH te da će se izolacija provoditi isključivo u kolektivnim centrima premu mjestu prebivališta, a ne u kućnim uvjetima", kazao je za hercegovina.info načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, Nebojša Regoje.

Pripadnici Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) postavili su šatore za trijažu i privremeni boravak državljana BiH koji ulaze u našu zemlju na 14 graničnih prijelaza u Federaciji BiH. Šatori su postavljeni na graničnim prelazima Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica.

"Na graničnim prelazima Izačić i Bijača postavljeni su samo trijažni šatori a za privremeni boravak (karantenu) će se koristiti ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga BiH. Ove aktivnosti provedene su u skladu sa naredbom Federalnog stožera civilne zastite (FSCZ) po kojoj se naređuje FUCZ da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za ovu namjenu. Naredbi je prethodila preporuka Predsjedništva BiH da se u roku od 24 sata zatvore svi granični prelazi na kojima nisu uspostavljene karantene. Osim šatora transportirana su i na svih 14 graničnih prelaza postavljena i 33 mobilna toaleta", priopćeno je iz Federalnog stožera civilne zaštite. 

Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima vrši registraciju građana koji se, iz bilo kojeg razloga, žele vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

"Povratak se do sada obavljao u nekoliko organiziranih grupa kopnenim i zračnim putem. Trenutno postoji mogućnost da se transporti obavljaju kopnenim putem, a nakon donošenja novih odluka Vijeća ministara BiH o uvjetima za obavljenje izvanrednih avionskih letova, nadamo se da ćemo nastaviti i sa tim načinom repatrijacije. Uz ove aktivnosti, uposlenici u DKP mreži nastoje i svojim osobnim novčanim izdvajanjima pomoći osobe koje se nađu u nezavidnoj situaciji gdje im je ugrožena egzistencija, te animiranjem naših udruženja u inozemstvu također nastoje pružiti podršku najugroženijim.

Trenutno je 1768 naših državljana registrirano kod naših diplomatsko-konzularnih predstavništva u inozemstvu. Od tog broja, 30 državljanin BiH se nije izjasnio da se želi vratiti u BiH, dok je uz asistenciju MVP BiH 276 naših državljana vraćeno u zemlju. Trenutno je 1462 aktivnih zahtjeva. MVP i naša diplomatsko-konzularna predstavništva su sudjelovali u realizaciji grupne repatrijacije naših državljana iz Italije, Njemačke, Češke, Francuske, i Skandinavije", naglasili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova je formiralo Tim za krizne situacije povodom pandemija koronarivusa. Krizni stožer u suradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom pomaže bh. građanima i poslovnim subjektima pri putovanju kroz strane zemlje, upoznaje javnost o situaciji u zemlji i inozemstvu, te nastoji omogućiti i građanima stranih zemalja da napušte BiH, ali i bh. građanima da se vrate u Bosnu i Hercegovinu ukoliko za to postoje mogućnosti i opravdana potreba.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.