VOZAČ KAMIONA IZ NJEMAČKE "Glupost je da vozači u EU zarađuju 4.500 do 5.000 eura, nije ovdje sve idealno"

Kamion
Ilustracija/Unsplash

Problem nedostatka radne snage u sektoru autoprijevoza, s posebnim naglaskom na vozače kamiona koji u velikim brojevima napuštaju BiH radi boljih plaća i uvjeta rada u Europskoj uniji svakoga dana je sve izraženiji.

Mnogi su mediji objavili informaciju kako u Bosni i Hercegovini vozač koji provede 25 ili čak do 30 dana za volanom, ne može zaraditi više od 1.500 do 2.000 maraka, dok je u Njemačkoje plaća profesionalnog vozača od 4.500 do 5.000 eura, ovisno od kompanije za koju radi.

Vozač iz Njemačke: "Ne poznajem nijednog vozača koji zarađuje 5.000 eura

Međutim, da stvari baš i nisu u Njemačkoj tako idealne objašnjava nam čitatelj Hercegovina.info Ivica Ćorić koji u Njemačkoj, točnije u Stuttgartu radi kao profesionalni vozač kamiona.

Ivica kaže kako ne poznaje ni jednog vozača koji ima toliku plaću.

Plaće se u Njemačkoj izražavaju u bruto iznosu što znači kada bi netko i zaradio 4.500 eura, njegova plaća bi iznosila oko 3.000 eura.

"Ako živite u regiji oko Stuttgarta, stan vam košta između 1000 i 1500 eura. Što znači da vam ostane oko 1500 eura za život. Cijene u Njemačkoj su duplo veće nego u Bosni i Hercegovini. Ako neki vozač u BiH zaradi 2000 maraka, to vam dođe na isto. Ljuti me to što se izlazi sa tim lažnim informacijama prema kojima je sve u Njemačkoj idealno", objašnjava Ćorić.

Zaposlena supruga i dječiji dodatak su jedini način da uštedite

Dodaje kako je donekle isplativo tek ukoliko imate obitelj u kojoj i supruga radi, a na djecu dobivate dječiji dodatak.

"U Njemačkoj je jedina prednost što ima dovoljno posla da možete raditi i dodatni posao. Uz to imate kindergeld na djecu koji iznosi 250 eura mjesečno po djetetu i ako vam žena radi, možete zaraditi i nešto uštedjeti", kaže Ćorić za Hercegovina.info

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.