PUNIM GASOM Profesionalni vozači kamiona masovno napuštaju BiH

Kamioni
Ilustracija

Profesionalni vozači u Bosni i Hercegovini svakog dana iščekuju da njemački parlament potvrdi odluku o priznavanju vozačkih dozvola iz BiH i za teretna vozila. Prijevoznici upozoravaju kako će se BiH, ako se ovako nastavi, ubrzo suočiti s tim da neće imati ko prevoziti niti robu niti putnike, piše Faktor.

Našu zemlju je od 2019. godine, kada je krenuo egzodus prema Sloveniji, napustilo više od 6.000 profesionalnih vozača, a domaći poslodavci strahuju da će ostati bez radnika.

Nikola Grbić iz Udruženja za unutarnji i međunarodni transport RS-a kazao je za Faktor kako svaki dan očekuje da Njemačka prizna vozačke dozvole.

Navodi da nema firme u Bosni i Hercegovini kojoj ne nedostaje do 50 profesionalnih vozača. Stanje je, kaže, izuzetno teško, vozači odlaze svakodnevno. Kako ističe, glavni razlog je plaća koja je u zemljama Europske unije znatno veća.

Institucije se ni ne trude uraditi nešto. Hrvatska uvodi nova pravila po europskoj direktivi, na graničnom prijelazima čeka se puno. Očekujemo veliki odljev profesionalnih vozača.

Ne razmišljam o uvozu stranih radnika. Razmišljam da idem odavde, već sam registrirao firmu u Sloveniji, u Krškom. Radim na gašenju djelatnosti ovdje. Težak je ambijent za rad, poručio je Grbić.

U Bosni i Hercegovini vozač koji provede 25 ili čak do 30 dana za volanom, ne može zaraditi više od 1.500 do 2.000 maraka. U Njemačkoj je plaća profesionalnog vozača od 4.500 do 5.000 eura, ovisno od kompanije za koju radi.

Safudin Čengić iz Udruženja za transport u Gospodarskoj komori FBiH izjavio je ranije za Faktor da bi još veći odlazak profesionalnih vozača iz BiH mogao dovesti do još težih posljedica jer je riječ o kadru koji je svuda tražen.

Rješenje je “izbijanje” glavnog aduta za odlazak – povećanje plaća. Samo tako možemo zaustaviti odljev. Ali za takvo nešto neophodna su sistemska rješenja i smanjenje opterećenja cijene rada, poručio je Čengić.