VLADA HNŽ "Izdvajanja za plaće u prosvjeti u četiri godine porasla za 56 milijuna KM"

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije se ponovno oglasila povodom prosvjedne šetnje prosvjetnih djelatnika te su ovaj put željeli jasno dati do znanja široj javnosti kako je u više navrata pokušala uspostaviti dijalog i sa sindikalnim čelnicima u prosvjeti. Ipak, prema njihovim riječima, zbog upornoga odbijanja druge strane da prihvati činjenice i stvarnu argumentaciju, željeni dijalog nažalost nije ostvaren.

„Svjesna učinaka inflacije i kontinuiranoga rasta životnih troškova, Vlada razumije sindikalna nastojanja da, i izvan onoga što je sadržano u kolektivnim ugovorima, ishoduju dodatna povećanja prava i primanja svojemu članstvu. Vlada je, u više navrata, istaknula kako će, ukoliko stanje javnih prihoda to omogući, dodatno poboljšati materijalne statuse svih proračunskih korisnika. Međutim, svjesna odgovornosti, ne će davati neodrživa obećanja za ono za što nema financijsku podlogu“, napisano je u saopćenju.

Oni su ukazali kako plaća nastavnika, bez minuloga rada, trenutačno iznosi 1448,47 KM, a plaća srednjoškolskoga profesora 1556,94 KM.

„Usporedbe radi, nastavnička plaća u 2020. iznosila je 972,90 KM, a profesorska 1167,48 KM, dok je u prošloj godini nastavnik mjesečno, bez minuloga rada i drugih naknada, primao 1416,56 KM, a srednjoškolski profesor 1480,37 KM“, kazali su oni.

Vlada ističe kako u HNŽ-u ima 78 škola, od čega 49 osnovnih i 29 srednjih. Ukupan broj zaposlenih u tim školama je otprilike 3080 djelatnika.

„Ukupan broj zaposlenih u tim školama je otprilike 3080 djelatnika. U Proračunu za 2024. godinu, za prosvjetu je ukupno planirano izdvajanje 128.839.240,00 KM na ime plaća, što je povećanje za 56 milijuna KM u odnosu na 2020. ili za 24,1 milijun KM u odnosu na 2023. godinu. Ti činjenični pokazatelji zorno svjedoče kako 35,2 % ukupnoga županijskog proračuna Vlada izdvaja za plaće u prosvjeti“, istaknuli su u saopćenju.

Kako kažu, sindikalni su čelnici upoznati s činjenicom kako neće i ne smije biti dovedeno u pitanje niti jedno njihovo pravo, sadržano u potpisanim kolektivnim ugovorima.

„Tako su, na samomu izmaku prošle godine, iznađena dodatna sredstva za ubrzanje procesa isplata po sudskim presudama i izvansudskim nagodbama, a na polju izobrazbe pokrenuta je izradba Pravilnika o stručnomu usavršavanju, ocjenjivanju i napredovanju odgajatelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika, potom Pravilnika o obavljanju stručno-pedagoškoga nadzora te pedagoških standarda i normativa, kao i Izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju“, objasnili su iz Vlade HNŽ.

Unatoč svemu tomu, kao i bitnoj činjenici da su svi kolektivni ugovori u obrazovanju potpisani tijekom prošle godine i da Vlada u cijelosti ispunjava preuzete obveze iz tih ugovora, kako kažu, svjedočimo štrajku već nekoliko mjeseci nakon što su sindikalni čelnici na njih stavili svoje potpise.

„Svjedočeći stalnomu rastu životnih troškova, Vlada će, u skladu s proračunskim prihodima, i u vremenu pred nama, razmatrati sve mogućnosti povećanja primanja prosvjetnim djelatnicima. Ujedno će nastaviti raditi i na potporama gospodarstvu, kako bi i mogućnosti izdvajanja za zaposlenike u realnomu sektoru bile bolje. Vlada nastavlja redovito i potpuno otvoreno komunicirati sa svim socijalnim partnerima“, zaključili su.

Prioritetni ciljevi Vlade ostaju stabilna Županija, likvidan Proračun i isplata svih obveza, tako i plaća, u zakonskim rokovima i u skladu s obvezama iz potpisanih kolektivnih ugovora. Vlada HNŽ-a i dalje želi vjerovati kako će, u duhu iskrenoga i realnoga socijalnog dijaloga, ne argumentima snage nego snagom argumenata, sve uključene strane objektivno sagledati stvarne proračunske mogućnosti za ovu godinu i, u skladu s tim pokazateljima, dogovorno iznalaziti realna i održiva rješenja, u interesu cijele Županije, njenih proračunskih korisnika i svih žitelja.