SINDIKATI MINISTRU VELAGIĆU "Kako to da samo kod nas nema novca ili ga možda nema samo za obrazovanje?"

Prosvjed sindikata Mostar 20.02.2024

Nakon što su iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a priopćili kako su na prosvjedima koje su u utorak, 20. veljače, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izrečene grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i ravnatelje škola, reagirali su i predstavnici sindikata zaposlenih u obrazovanju ove županije.

Njihovo pismo objavljujemo u cjelosti.

"Nismo nimalo sretni kad s ministrom moramo komunicirati preko medija jer smo navikli probleme rješavati dijalogom, ali smo dužni našem članstvu i javnosti pojasniti neke stvari.

Ministar nas je optužio da smo lažovi i da smo nemoćni naše članstvo uvjeriti u ispravnost protesta. I na prosvjedu u 12. mjesecu događali su se pritisci na članove, ali smo tada prešutjeli jer smo mislili da će se s tim prestati. Na žalost, kako su se takve stvari ponovile, da su direktori pojedinih škola prijetili radnicima da moraju ostati u razredu s djecom, to nismo mogli i ovaj put prešutjeti pritiske.

Pojedini su direktori također po zbornicama širili priču kako je štrajk nelegalan te da nisu ispoštovane procedure. Zna se šta se u tom slučaju radi. Poslodavac se obrati sudu i sud presudi je li štrajk zakonit ili ne. Međutim, nije bilo obraćanja sudu nego se po zbornicama širila takva priča. Šta je to nego pritisak?

Što se tiče službenoga poziva za razgovore, čim je ministar došao na dužnost, obratili smo mu se službenim dopisom za sastanak. Trebalo mu je mjesec dana da nas pozove. Kad smo mu rekli da je naš zahtjev povećanje plaće 15 posto, odgovorio je da novca nema. Nato smo mu rekli da mi u tom slučaju idemo u prosvjede i štrajk, a on je uvrijeđeno rekao da nije očekivao da ćemo mu odmah na prvom sastanku prijetiti.

Isto tako smo Vladi čim je uspostavljena uputili zahtjev za zajednički sastanak koji su oni sazvali tek nakon štrajka upozorenja. Rekli su nam da novca nema i da ćemo na kraju prvog mjeseca 2024. moći usporediti priljev sredstava i usporediti ga s onim iz prvoga mjeseca 2023. te tada reagirati. Kako je prvi mjesec prošao i kako su pokazatelji da je priljev sredstava veći za 10 posto, gospoda iz Vlade sad priča da treba čekati kraj četvrtoga mjeseca kad će biti pravi pokazatelji. Očito se radi o kupovanju vremena.

Svaki naš štrajk i prosvjed smo uredno najavili i protokolirali Vladi, i ministru obrazovanja i MUP-u, i s našim su zahtjevima i te kako dobro svi upoznati. Napominjemo da su u skoro svim županijama postignuti dogovori oko povećanja plaća, osim kod nas. Kako to da samo kod nas nema novca ili možda nema za obrazovanje, a za sve drugo ima? 

Još jednom, ovaj put javno, ponavljamo da smo mi uvijek spremni za dijalog i civilizacijsko kompromisno rješenje. Ukoliko poziv izostane mi nastavljamo s našim aktivnostima" stoji u pismu koje potpisuju predsjednici sindikata obrazovanja Goran Miličević, Edin Sarajlić, Edina Čomić i Josip Milić.