VIJEĆE MINISTARA Dodik danas s predstavnicima "osmorke", pa u ponedjeljak s HDZ-om

Dragan Čović i Milorad Dodik
Hercegovina.info

Stranački pregovori oko formiranja Vijeća ministara nastavljaju se danas sastankom SNSD-a sa predstavnicima "osmorke", a u ponedjeljak sa predstavnicima HDZ-a.

Dodik je izrazio nadu da će se do kraja narednog tjedna biti održan finalni sastanak koalicijskih partnera na kojem će se znati raspodjela resora.

Naveo je da će na zajedničkom sasatnaku precizirati odnose. “Nesumnjivo je da će Osmorka, HDZ i SNSD biti osnova strukturiranja institucija”, rekao je Dodik i izrazio nadu da će proračun biti usvojen do kraja ove ili početkom naredne godine.

Istaknuo  je da ih čeka mnogo posla – rad na projektima među kojima je i put ka EU te ekonomski set mjera.

“Ukoliko nešto ne učinimo eksalirat će cijene do nebesa”, rekao je Dodik govoreći o domaćoj proizvodnji i farmama.

Dodik je najavio jučer da će sastanak biti održan na području Banja Luke i da tom prilikom neće biti govora o podjeli određenih funkcija, ali da SNSD smatra da Srbima treba pripasti ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“Za nas je ključno da dobijemo jamstva da će se deblokirati procesi na projektima koji su blokirani za Republiku Srpsku. To su `Buk Bijela`, aerodrom Trebinje, plinovod. Od tih garancija zavisiti će naše krajnje opredjeljenje. Ako nema deblokade, mi nećemo ići u vlast. Mi nećemo blokirati ni jedan projekat u Federaciji BiH, samo tražimo da se ne blokira u RS”, rekao je Dodik.

Dodik je za ponedjeljak, 12. prosinac, najavio sastanak sa HDZ-om u Banja Luci s ciljem potvrđivanja zajedničkog partnerstva.