VAL POSKUPLJENJA Očekuje li se novi skok cijena pilećeg mesa u BiH?

Piletina
Ilustracija/Shutterstock

U proteklom razdoblju zabilježen je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje tada nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine. Stručnjaci su pojašnjavali da je do skoka cijena došlo zbog velikog broja problema na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Ekonomski stručnjaci su kazali kako su komponentne za hranu poskupile za više od 100 posto i bilo je nemoguće da se to ne prenese na krajnji proizvod.

KAKAV NAS OČEKUJE SCENARIJ?

Međutim, tu nije bio kraj. Građani naše zemlje su u proteklom razdoblju za kilogram pilećeg filea morali izdvojiti od oko 12,35 do čak 15,65 KM.

Trenutno cijene su nešto niže, i kreću se od 9,65 KM do 13,55 KM, u ovisnosti od trgovine, javlja N1.

Potpredsjednik Udruge peradara BiH i direktor mesne industrije “Madi” Edin Jabandžića govorio je ovoj temi.

Kazao je kako građani ne bi trebali imati razloga za brigu te da bi u narednom razdoblju trebale ostati iste cijene.

"Peradari i živinari su bili suočeni s abnormalnim rastom cijena u proizvodnji stočne hrane, od kukuruza i sojine sačme, uz dodatni rast cijena nafte, struje i plina. Sve je to utjecalo da u jednom periodu skoči cijena piletine. Međutim, već neko vrijeme cijene žitarica su u kontinuitetu iste, tako da ne vidim da može doći do novog skoka cijena. Ne vjerujem da može, ali vidjet ćemo, kazao je Jabandžić.

IZVOZ IZ BIH

Kada je riječ o izvozu piletine iz naše zemlje, Jabandžić je kazao kako to sve odlično funkcionira i istaknuo kako ni u tom segmentu ne bi trebalo biti problema.

"Izvozimo onoliko koliko bude kupaca. Ono što znam da se jako malo robe trenutno izvozi. Do ljeta ne bi trebalo biti problema s izvozom, jer trenutno izvozimo minimalne količine. Nema razloga za brigu. Kapaciteti su normalni", kazao je Jabandžić za N1.

Indeks cijena žitarica je imao najveći silazni trend u prošlom mjesecu bio je manji za 5,6 posto u odnosu na veljaču i 18,6 posto u odnosu na prije godinu dana.