CIJENE MESA ĆE RASTI Kilogram junetine do 20 KM, a mljevenog mesa 15 KM. Zbog nemara države gase se domaći proizvođači

Meso
Hercegovina.info

Cijene mesa u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme skočile su za 10 posto, a u narednom razdoblju očekuje se novo povećanje od 10 do čak 30 posto. Kilogram svježe junetine doseže cijenu i do 20 KM, a mljevenog mesa čak i do 15 KM.

S obzirom na najave Europske unije da će smanjiti proizvodnju mesa, može se čak očekivati i nestašica i više cijene, s obzirom na to da je domaća proizvodnja u BiH praktički na koljenima,a brojni proizvođači su čak i ugasili svoje proizvodnje.

"Cijene su svakim danom sve veće. Neadekvatnom zaštitom proizvođača od strane države, brojni su ugasili svoju proizvodnju. Stoga nam sada drugi diktiraju cijene na tržištu. Za stanovništvo Europske unije postojeće cijene nisu previsoke, no njihov je standard duplo bolji. Za jednog umirovljenika u Njemačkoj s mirovinom od 2000 eura nije problem izdvojiti 20 eura za kilogram mesa, no za naše koji imaju između 400 i 500 maraka, sigurno da jest", kaže za Hercegovina.info predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanske županije Amir Bulut.

Meso

On ističe kako poskupljenjima nije kraj, ona nam tek slijede.

"U narednom razdoblju doći će do još većih poskupljenja. Domaći proizvođači proizvode svega 20 posto teško da mi ne možemo podmiriti. Ne ulaže se adekvatno da bi se zaštitili domaći proizvođači, a za nekoliko godina bi vrlo jednostavno mogli okrenuti priču u našu korist bez dodatnih ulaganja. Jednostavno bi trebalo napraviti to da otkupljivači po nekoj pristojnoj cijeni krenu otkupljivati od domaćih proizvođača, kako bi oni mogli dobivati poticaje. No, nitko ništa ne radi o tom pitanju. Mi smo prepušteni sami sebi. Proizvodnja se gasi, a cijene su sve veće. U posljednje vrijeme porasle su za 10 posto, a već sljedeći mjesec one će biti još i više. Očekuje se dodatno poskupljenje od 10 do čak 30 posto", ističe Bulut.

Proizvođači već duže vremena apeliraju na vlasti, ali sluha nema.

"Udruženja poljoprivrednika, Federalna, a i županijska već duže vrijeme od vlasti traže zaštitu domaće proizvodnje budući da smo znali da će doći do ovih stvari. Vlasti su nas ignorirale, a uvoznicima su dale lakše uvjete. Oni jednostavno povećaju maržu. Mi nikakvog mehanizma, niti Federalne inspekcije niti bilo koje druge institucije koja će kontrolirati osnovne životne namirnice".

Meso

Na pitanje može li doći čak i do nestašice mesa na tržištu Bulut odgovara potvrdno.

"Može, jedino ako se ne bi nešto poradilo s uvozom iz Srbije. To nas može malo "izvući". Europska unija naravno gleda sebe i svoje stanovništvo. Vidjeli ste u vrijeme pandemije, oni su jednostavno zaustavili izvoz mesa. Stoga je nestašicu lako očekivati. Kada nemate svoje domaće proizvodnje i netko vam drugi diktira, onda ste u problemu."

Rješenje je da otkupljivači barem jedan dio krenu otkupljivati od domaćih proizvođača.

"Ono što bi vlast trebala raditi je ograničenje uvoza i postaviti se malo drugačije prema uvoznicima i otkupljivačima koje bi trebalo okrenuti malo više domaćim proizvođačima. Primjerice, mi imamo toliko jakih mesnih industrija, samo za našu mesnu industriju Bajra mi na području Srednjobosanske županije bi 250 obrta mogli proizvoditi za njih. Tu ne bi trebala nikakva dodatna ulaganja. Mesne industrije bi proizvođačima tako uredno platile i dale otkupne blokove kojima bi oni mogli ostvariti poticaje. Vrlo jednostavno se sve može riješiti. Ako ništa da vlasti stave granicu da otkupljivači 30 do 40 posto robe moraju uzimati od domaćih proizvođača. Kada imate zagarantiran plasman naravno da ćete se nastaviti baviti tim poslom, a ne ugasiti proizvodnju", ističe.

Dosta proizvođača trenutno se preorijentiralo samo na proizvodnju mlijeka.

"Tako je. Ono je koliko toliko sigurno, zagarantiran je otkup i mjesečno plaćanje. Jedino je to trenutno ostalo od proizvodnje. Mlijeko je sada od 0,90 do 1 KM, ovisno o otkupljivaču. Ove godine imat ćemo i 0,41 KM poticaja po litri od Federacije. Situacija je ti donekle stabilizirana, ako ne bude problema vezanih uz otkupljivače. Neki već najavljuju da hoće smanjivati cijene budući da se cijena smanjuje i na europskom tržištu", zaključio je Bulut.

Danas smo i provjerili cijene mesa u hercegovačkim mesnicama, a one su sljedeće; junetina s kosti 13 KM, junetina bez kosti 16 KM , juneći but 18 KM, biftek 56 KM, teletina s kosti 14,95, teletina bez kosti 24 KM, svinjetina od 10 do 13 KM, pileći batak 6,50 KM, pileći file 14 KM, pileća krila 6 KM...

Kraj je ožujka, a u travnju će po najavi ove cijene biti i znatno više na žalost svih građana BiH kojima će to biti novi udar na obiteljski proračun.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.