URED DISCIPLINSKOG TUŽITELJA Dvije disciplinske tužbe protiv bivše predsjednice Županijskog suda u Novom Travniku

katica jozak madžar,Novi Travnik,sud

Ured disciplinskog tužitelja pokrenuo je dva disciplinska postupka protiv donedavne predsjednice Županijskog suda u Novom Travniku i aktualne sutkinje tog suda Katice Jozak-Mađar.

„Disciplinski postupci su pokrenuti zbog disciplinskih prekršaja korištenje dužnosti suca kako bi se pribavile neopravdane koristi za druge osobe, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka, neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sutkinje ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sutkinje i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“, potvrdili su iz UDT-a.

Disciplinske prijave podnesene su još prošle godine i odnosile su se na nepotizam, mobing i zlouporabe Sustava za automatsku dodjelu predmeta (CMS).

Katica Jozak-Mađar je u 19 godina svog mandata na poziciji predsjednice suda u Novom Travniku navodno u tu pravosudnu instituciju zaposlila i tri osobe s kojima je bila rodbinski povezana, te predmete dodjeljivala mimo Sustava za automatsko dodjeljivanje predmeta (CMS-a).

O ovome su za Žurnal ranije govorili pojedini zaposlenici Županijskog suda u Novom Travniku, a zbog teksta objavljenog u svibnju prošle godine Jozak-Mađar je protiv Žurnala, direktora Eldina Karića i urednika Selvedina Avdića pondijela tužbu. Postupak bi se trebao voditi pred Općinskim sudom u Travniku, što je apsurd, jer to znači da bi drugostupanjsku odluku trebao donijeti sud u kojem je tužiteljica nekada bila predsjednica suda, a trenutno je sutkinja. Žurnal je i o ovome već pisao.

Katica Jozak-Mađar bila je predsjednica Županijskog suda u Novom Travniku od 2004., a Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je u svibnju ove godine na tu poziciju imenovalo suca Davora Kelavu. Bivša predsjednica ovu vijest nije dobro podnijela, te je počela vikati da su pogriješili, da će podnijeti tužbu protiv predsjednika VSTV-a i svih članova Vijeća jer joj je, navodno, protukandidat rekao da „ima veće veze od nje“.

Jozak-Mađar je tada nepozvana ušla u salu u kojoj se održavala sjednica Vijeća vičući da je „ona najbolji predsjednik u državi i da joj se kolega obratio riječima da ima veze i da će biti izabran“. Morao je intervenirati i sudski policajac koji je Katicu Jozak-Mađar izveo iz zgrade VSTV-a. 

Zbog ovakvog ponašanja protiv nje je podnesena druga disciplinska tužba zbog disciplinskog prekršaja „nepoštivanje dužnosti suca i ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije“.