FOTO  URBICIDU NIJE KRAJ Niče jedna od najvećih poslijeratnih zgrada u Mostaru

Zgrada Dolina Sunca Južni logor

Grad Mostar uskoro će biti bogatiji za višekatnicu od osam katova s prizemljem s jedne strane, a s druge za trokatnicu i prizemlje. Stambeno-poslovni objekt se nalazi u Titovoj ulici u naselju 'Dolina sunca' prekoputa Kantonalne bolnice 'dr. Safet Mujić'.

Zgrada Dolina Sunca Južni logor

Zgrada Dolina Sunca Južni logor

Sve ovo bi u trenucima velike potražnje za stanovima bilo lijepo gledati da se ne radi o još jednom spornom objektu u Gradu na Neretvi jer na navedenoj lokaciji u trenutku izdavanja dozvole po važećem regulacijskom planu iz 2012. godine nije predviđeno da tu bude objekt od praktično 9 katova.

Prije velebnog zdanja tu je bio objekt koji je zauzimao najviše 50 posto od ukupne parcele, a trenutačna zgrada je na 100 posto parcele.

Zgrada Dolina Sunca Južni logor

Zgrada Dolina Sunca Južni logor

Početak gradnje preklapa se s mandatima dvaju mostarskih gradonačelnika. Naime, početak radova je označen za 30. srpnja što bi u praksi značilo da je investitor neophodne dozvole morao dobiti puno ranije, odnosno za kraj mandata pokojnog gradonačelnika Ljube Bešlića što budi sumnju u ispravnost izdanih dozvola budući da je to mračno doba mostarskog urbanizma, ali i racionalizma budući po Mostaru nije gradio samo tko nije htio.

Zgrada Dolina Sunca Južni logor

Trenutačnu gradsku vlast koja je kormilo preuzela u ožujku iste godine, iako su dobili vrući krumpir, ne abolira odluka njihovih prethodnika budući da nije poznato da su u dvije godine išta poduzeli po ovom pitanju, a mogli su staviti izvan snage sve nelegalne dozvole ili one koje su donešene mimo tadašnjih prostornih i regulacijskih planova.

Stambeno-poslovni objekt iz Titove je u završnoj fazi, a prema dostupnim informacijam kraj gradnje se očekuje kroz koji mjesec.

Investitor povezan s Arapima.

Investitor je Real Estate International sa sjedištem u Mostaru, a kao vlasnik i osnivač navodi se Kemal Marić s kapitalom od 2.418,500 maraka. O Mariću se ne zna puno osim da njegovoj tvrtki cvjeta posao budući da u vlasništvu ima još jedan stambeni objekt i to 'SPO River' u naselju Carina. 

Osim nekretninskog imperija u, kako se navodi, rodnom gradu, Marić je bio povezivan s arapskim investitorim iz Bahreina. Naime, Marić je 2016. godine osnovao tvrku 'M-Investment Group' kako bi gradio po sarajevskoj Ilidži, no problem je bio što je dio zahvatio i dio nacionalnog spomenika za što nisu imali potrebne dozvole. Kasnije je u vlasništvo tvrtke prešla i parcela koja se nalazi na nacionalnom spomeniku BiH, a koncem iste godine Općina Ilidža je poslala zahtjev za brisanje s liste nacionalnih spomenika većeg dijela parcela koje se nalaze u sklopu nacionalnog spomenika BiH.

Početkom ožujka 2017. godine Marić prodaje tvrtku osmorici bahreinskih investitora. Novi vlasnici tvrtke i zemljišta su Abdulhusain Khaul Murtadha Dewani, Abdulhameed Mohamed Hasan Dawani, Kahem Jawad Jasim Allaith, Ahmed Saleh Mulu Ahmed Alnoaimi, Abbas Vusuf Ahmed Abdulla, Sayed Najeeb Isa Marzooq Alkhabbaz, Sayed Saeed Isa Marzooq Alkhabbaz i Sayed Ahmed Isa Marzooq Marzooq.

Iz Grada Mostara i Odjela za urbanizam do trenutka objave članka nismo dobili odgovore poslane prije 5 dana, a zanimalo nas je tko je i kada izdao dozvole, tko je potpisao dozvole te mogućnost izdavanja građevinske dozvole u tom trenutku.

Investitor Real Estate Investition također nije odgovorio na naše upite o njihovom objektu koji će uskoro primiti prve stanare.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.