U ŽZH zaražene četiri osobe mlađe od 24 godine, 13 policajaca u samoizolaciji

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke na konferenciji za medije predstavio je epidemiološku situaciju u županiji.

Odlukom Stožera produžen je rad trgovina sa 16 na 18 sati radnih danima, subotom je određen rad do 13 sati, a nedjeljom je zabranjen rad svim trgovinama osim ljekarni koje mogu raditi do 12 sati uz pridržavanje svih zaštitnih mjera.

U ŽZH su koronavirusom zaražene 32 osobe, a danas do 13 sati nismo dobili nijedan pozitivan nalaz na koronavirus. 23 osobe su s područja Širokog Brijega, 5 iz Gruda, 4 iz Posušja. MUP ŽZH nas je obavijestio kako nije zabilježen nijedan prekršitelj policijskog sata, ograničenja kretanja za dobne skupine i samoizolacije u protekla 24 sata.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo naše županije u samizolaciji se nalazi 968 osoba, što je rast od pet osoba. U Grudama su u samizolaciji 154 osobe, Ljubuškom 184, Posušju 311 i u Širokom 319 osoba”, kazao je glasnogovornik Stipan Zovko.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je 23. ožujka. Prosječna starosna dob zaraženih je 52 godine, spolna struktura 53 posto oboljele su žene, 47 posto muškarci. Četiri osobe su ispod 24 godine, 16 osoba je starosne dobi između 25 i 65 godina, a deset osoba je iznad 65 godina. Preminule su dvije osobe, a nitko nije upotpunosti izliječen.

“U Grudama imamo jedan klaster, u Širokom jedan koji je vezan za selo Jare, a treći je vezan direktno za Čitluk. Trenutna situacija je pod kontrolom što se tiče kontakata, uzeti su primarni i sekundarni kontakti. Primarni kontakti su jednim dijelom testirani, kao i novi kontakt u Širokom Brijegu koji je vezan za Čitluk. Što se tiče sekundarnih kontakata ako bude potreba i oni će biti testirani”, istaknuo je ministar zdravstva ŽZH, Tomislav Pejić.

Koronavirus potvrđen je i kod policajca iz Posušja koji se nalazi u samoizolaciji, kao i njegovih 13 kolega.

Za izolaciju zaraženih koronavirusom u ŽZH pripremaju četiri dvorane u Grudama, Širokom Brijegu, Ljubuškom i Posušju.