"U BiH je sve gore i gore"

"U BiH je sve gore i gore"
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je raspravljao o redovitom polugodišnjem izvješću visokog predstavnika u BiH, pri čemu je ocijenjeno da se politička situacija dodatno pogoršala zbog podjela u najvišem političkom vodstvu zemlje.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u izvješću je kazao kako "niz prepreka, odgoda i neuspjeha" priječi napredak u rješavanju sporova oko političkog vodstva, ustava i primjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Svi su ti neuspjesi posljedica političkih razlika i opstrukcija", rekao je Inzko, označivši kao glavni izvor opstrukcije srpski entitet u BiH.

"Republika Srpska stvorila bi svakih toliko problem na državnoj razini, a onda bi kritizirala državu zbog postojanja tog problema", rekao je visoki predstavnik i posebni predstavnik EU-a, ističući kako se "maloj skupini pojedinaca ne može dozvoliti da ignoriraju nade i zajedničke napore milijuna građana BiH".

Po Inzkovim je riječima ove godine u BiH desetine tisuća građana ostalo bez posla zbog svjetske recesije i nedonošenja ključnih zakona, dok "politički establišment ignorira egzistencijalnu krizu u kojoj su se našle stotine tisuća obitelji".

hina