Inzko donio odluku o poništenju imenovanaja nove Vlade ŽZH

Potvrdom Skupšine od 27. kolovoza zaobiđena je ustanovljena dugogodišnja procedura u skladu s kojom se provjera kandidata vrši prije njihovog imenovanja. Odluka koju je danas donio visoki predstavnik ispravlja ovo zaobilaženje ustanovljenih procedura i ne utječe na odluku na izglasavanju nepovjerenja Vladi od 4. kolovoza koja je osporena pred Ustavnim sudom FbiH.

„Ovo je tehnička odluka zasnovana na principu dosljednosti koja će isto tako osigurati pravnu jasnoću, posbno kako bi se smirila situacija u Županiji Zapadno-hercegovačkoj"- komentirao je visoki predstavnik prilikom donošenja ove odluke. „Ostao sam dosljedan odlukama koje su donosili moji predstavnici  kada su se suočavali s istom situacijom. Istaknuo bih činjecu da su 2007. godine imenovanja vršena u Vladu FBIH bila poništena iz istog razloga, dok je 2006. godine Vlada ŽZH koju je formirao Zvonko Jurišić čekala dok OHR nije okončao propisanu proceduru provjere prije imenovanja Valde. Nema razloga da se danas primjenjuju drugačiji standardi"- zaključio je Valentin Inzko.

Procedura provjere je počela i biti će okončana što je prije moguće, a najkasnije do 9. Rujna 2010. godine.

Evo što je u pismu Valentin Inzko uputio Zlatku Jurilju, predjedatelju Skupštine ŽZH, Zdenku Ćosiću, kandidatu za predsjednika Vlade ŽZH , i Zvonki Jurišiću, predsjedniku Vlade ŽZH.

Poštovana gospodo,

Saznao sam sa razočaranjem da je županijska Skupština ŽZH svjesno odlučila ignorirati naputke koje sam Vam uputio u dopisu od 26. Kolovoza 2010. I u kojem sam jasno naveo da se ne treba imenovati nova Vlada, dok se ne okonča postojeća procedura provjere. Sigurno ste upoznati s činjenicom da je moj ured kada je birana prethodna županijska Vlada 2006. također inzistirao da procedura provjere bude okončana prije imenovanja nove Vlade. Također, znate da je u ožujku 2007. godine moj prethodnih poništio odluku o imenovanju Vlade FBIH zbog toga što procedura provjere nije bila okončana. Iz istog razloga sukladno procedurama u svezi s provjerom danas sam donio odluku kojom se stavlja izvan snage odluka o potvrđivanju Vlade ŽZH koju je 27. kolovoza usvojila Skupština. Kada procedura provjere bude okončana Skupština ŽZH može otpočeti s imenovanjem nove Vlade.

Dozvolite mi da iskoristim ovu prigodu da Vas obavijestim da je procedura provjere otpočeta po primitku zahtjeva u četvrtak 26. kolovoza i nadam se da će ova procedura biti okončana krajem slijedećeg tjedna. Želio bih izričito jasno staviti do znanja da ova odluka ni na koji način nije povezana s odlukom o izglasavanju nepovjerenja Vladi od 4. kolovoza. Ova odluka o izglasavanju nepovjerenja Vladi je osporena pred Ustavnim sudom FBIH i samo ovaj sud o istoj može donijeti odluku. Pored toga do trenutka dok se ne okonča procedura provjere i dok Skupština ŽZH ne donese odluku o imenovanju nove Vlade, policija ne bi trebala poduzimati mjere da prisilno udalji sadašnju Vladu koja nastavlja djelovati u tehničkom mandatu.

U potpisu Valentin Inzko, visoki predstavnik

ABCportal.info