SUTRA RAZGOVOR S KANDIDATIMA Podveleški ogranak SDA na čelo policije gura skorog umirovljenika

Policija MUP HNŽ
Hercegovina.info

Trojka prijavljena za komesara i zamjenika MUP-a HNŽ-a sutra bi trebala proći intervjue, čime se ide prema finalu i skorom imenovanju. Na dvije pozicije prijavile su se sveukupno tri osobe - Mirsad Subašić, načelnik Policijske uprave Konjic, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH, te šef operativaca u MUP-u HNŽ Ramiz Hasić. 

Budući da na mjesto komesara i zamjenika komesara prolaze Hrvat i Bošnjak, a svega su trojica prijavljena, jedan će od prijavljenih iz igre otpasti. Govori se da je to Subašić, budući da Podvelešci u SDA, konkretno Salem Marić preferira Hasića, premda bi Subašić na mjestu na koje je imenovan mogao ostati daleko duže, a i kolege ga smatraju kvalitetnim i korektnim. 

Kako saznaje Hercegovina.info Hasić se nalazi u svojevrsnoj vremenskoj stisci jer ubrzo ispunjava uvjete za mirovinu temeljem staža, te je tražio da mu se iz mirovinskog sustava briše više od godinu dana staža. Tu potvrdu iz policije službeno nismo mogli dobiti, budući da je glasnogovornik van zemlje. 

Sukladno sadašnjem stanju u mirovinskom sustavu uvjete za mirovinu Hasić bi ispunjavao već iduće godine. Uvjeti za mirovinu u BiH su 65 godina starosti, ili 40 godina staža. Hasić nema starosne uvjete, no po stažu je ubrzo zreo za mirovinu, a za kandidata na poziciju komesara i zamjenika je bitno da na početku mandata ne ispunjava uvjete za mirovinu. 

'Od Nezavisnog skupštinskog povjerenstva i MUP-a očekujem da hitno dostave imena dva najbolja kandidata za dva radna mjesta: komesara policije i zamjenika komesara policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno imena dvojice ljudi koji su, kao najuspješniji, zadovoljili sve tražene uslove javnog natječaja”, kazao je nedavno županijski premijer Nevenko Herceg dodavši da će čim zaprime tražena imena odmah izvršiti i njihova službena imenovanja. 

Podsjećamo da je imenovanje komesara višegodišnji politički problem u HNŽ-u. 

Stavljao se na tapet nakon navijačkih nereda, policijske brutalnosti i sl. Sigurnost svih žitelja HNŽ-a već godinama je upitna zbog obezglavljenosti policije, nedostajećeg kadra i manjka od 240 policajaca, te nemogućnosti raspoređivanja i unaprjeđivanja policije. 

SDA i HDZ prethodno godinama nisu uspjeli dogovoriti ni da se u dnevni red uvrsti točka „izbor komesara policije“, no čini se da je dogovor pao. Zadnji komesar u HNŽ-u je bio Ilija Lasić, a njegovu imenovanju su se pravno i na sve druge načine suprotstavljali Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ, te prethodni komesar Amir Begić.