Zašto se pitanjem komesara konkretno bavimo samo kada izgori nešto u Mostaru?

Mup Mostar komesar neredi
hercegovina.info

Oko obezglavljene hercegovačko-neretvanske policije, nakon premlaćivanja Mostarca, te navijačkih nereda mnogo se govori, a izbjegava činjenično podsjetiti na činjenicu da je to jedno od najsloženijih političkih pitanja i previranja HDZ-a i SDA, kojeg poput pitanja izbora u Mostaru mogu riješiti jedino čelnici te dvije stranke. 

Na tom pitanju sustavno se ne radi već osam godina, a pitanje nedostajućeg komesara aktivira se periodično, a uvijek prethodi neko nemilo događanje, kada se i službeno potvrdi da je sigurnost svih žitelja HNŽ-a upitna zbog obezglavljenosti policije, nedostajećeg kadra i manjka od 240 policajaca, te nemogućnosti raspoređivanja i unaprjeđivanja policije. 

No, i kada sustav propusti javnost se površno bavi simptomima, a ne uzrocima stanja u koje smo dovedeni. 

Stoga podsjećamo na kronologiju problematike oko policijskog komesara, sada već davnu 2013., odnosno rujan te godine kada istječe mandat dotadašnjem komesaru Amiru Begiću, odnosno kolovoz te iste godine kada Neovisno povjerenstvo odabire za kandidata Dragana Brkića i preko MUP-a taj prijedlog šalje Vladi radi imenovanja, i kada se zaigrava komesarsko vrzino kolo. 

Nakon toga SDA i HDZ ne uspijevaju dogovoriti ni da se u dnevni red uvrsti točka „izbor komesara policije“. 

Pojedini članovi Vlade napuštaju koordinacijske sjednice te se toj točki ne dopušta niti da dođe na dnevni red. Situacija se ne rješava do veljače 2014., kada sustav propušta mnogo ozbiljnije nego ovih dana, biva paljevina i gore mnoge institucije u Mostaru, te u gradu nastupa totalna anarhija. 

Nakon tih nereda, u veljači 2014. Vlada HNŽ-a imenuje Dragana Brkića za v.d. policijskog komesara, premda je isti bio i kandidat Neovisnog povjerenstva u redovitoj proceduri.  U ožujku resorno ministarstvo traži produžetak mandata Brkiću, no ni to ne stiže na dnevni red, zbog političkih razmimoilaženja ministara iste Vlade. U međuvremenu Brkić se povlači iz procedure imenovanja komesara.

Neovisno povjerenstvo potom u srpnju 2014. objavljuje poništavanje starog i raspisuje novi natječaj za izbor komesara, a nakon završene natječajne procedure Neovisno povjerenstvo donosi Odluku o prijedlogu za imenovanje kandidata Ilije Lasića za policijskog komesara, koju proslijeđuje Vladi HNŽ.

Vlada u rujnu 2014. zakazuje sjednicu s jednom točkom dnevnog reda: „donošenje rješenja o imenovanju komesara policije HNŽ“, no sjednica nije 
održana, zbog nedolaska ministara iz SDP i SDA. 

Neovisno povjerenstvo potom ponovno, tajnim glasovanjem potvrđuje Lasića za kandidata Odlukom o imenovanju istog kandidata (I. Lasić), te dana 29.09.2014. godine donosi Odluku o imenovanju Ilije Lasića za policijskog komesara, a ta Odluka je konačna i obvezujuća. Na temelju te Odluke Lasić u listopadu 2014. stupa na dužnost.

Kaznena prijava

Nakon imenovanja Lasića Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ podnosi kaznenu prijavu protiv predsjednika Neovisnog povjerenstva, predsjednika Vlade HNŽ i ministra MUP-a, a Amir Begić, bivši komesar, sada kao sudionik natječaja podiže privatnu tužbu kojom osporava izbor komesara.

Kaznena prijava je odbačena i Tužiteljstvo HNŽ je donijelo rješenje o neprovođenju istrage, pa Klub Bošnjaka ulaže žalbu Federalnom tužiteljstvu koje žalbu ne uvažava i potvrđuje da je postupak Županijskog tužiteljstva ispravan i zakonit.

Kada je u pitanju tužba Amira Begića u lipnju 2015. godine Općinski sud Mostar se oglašava nenadležnim po tužbi i odbacuje tužbu. Slijedi potom žalba Županijskom sudu koji u veljači 2016. uvažava žalbu Amira Begića i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

U siječnju 2017. u ponovljenom postupku Općinski sud donosi presudu kojom odbija tužbeni zahtjev Amira Begića, a slijedi ponovno žalba, koju Županijski sud uvažava i dana 14.06.2017. godine donosi presudu kojom se preinačava prvostupanjska presuda na način da se tužbeni zahtjev tužitelja uvažava, da je odluka Neovisnog povjerenstva ništava i nezakonita, da se Ilija Lasić razriješi funkcije komesara i da se provede i okonča zakonita procedura izbora policijskog komesara. U sastavu sudskog vijeća koje donosi takvu odluku bila su dva Bošnjaka i jedan Srbin. 

Dolazi i 2021., Mostarac biva pretučen

Potom dolazi 2021. Mostarac biva brutalno pretučen na kućnom pragu, o čemu su izvjestili brojni mediji u zemlji i regiji. Slijedi prosvjed pred mostarskom policijom, gdje se zbog dvojice, trojice ili desetorice cijeloj policiji skandira "mostarska policija, mito i korupcija".

Mediji bilježe da neki policajci i plaču, a znamo da korumpirani ne puštaju suze. 

Bavimo se opet simptomima, a ne uzrokom, i činjenicom da je policija obezglavljena zbog nepostojanja političkog dogovora HDZ-a i SDA. Slijedi i huliganizam koji nema i ne može imati krvna zrca. Skupina huligana devastira jedan dio grada, slijedi more priopćenja. Nijedno ne ulazi u srž problematike, da policija nema energiju, snagu ni samouzdanje da bude nositelj naše sigurnosti, zbog jednog političkog nedogovora, ili problema starog osam godina. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.