SUĐENJE ABDULAHU SKAKI Uhljebljivao prijatelje, dijelio javni novac podobnim udrugama, među njima i jednoj iz Mostara

skaka

Abdulah Skaka, kadar SDA i bivši gradonačelnik Sarajeva, danas će se naći pred Općinskim sudom u Sarajevu, gdje mu počinje suđenje. Ako bude sve po planu, zakazan je glavni pretres u slučaju, pa će Tužiteljstvo Županije Sarajevo danas iznijeti uvodne riječi i pročitati optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika.

Tijekom glavnog pretresa saslušat će se 81 svjedok te osam vještaka iz brojnih oblasti. Predloženo je i više od 600 materijalnih dokaza, piše Raport.

Skaka je uhićen 23. svibnja prošle godine, a pritvor je napustio u lipnju. Sud mu je odredio kućni pritvor, odnosno zabranu napuštanja dvije adrese prebivališta, te zabranu izlaska iz države, što je podrazumijevalo i oduzimanje putnih isprava, među kojima i diplomatske putovnice. Među mjerama zabrane su i zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak granice, kao i zabrana komuniciranja sa svjedocima, suučesnicima i prikrivačima u ovom predmetu. Zatim su mjere preinačene u zabranu napuštanja Sarajeva i općine Trnovo.

A zašto je Skaka pao?

Optužen je za više kaznenopravnih radnji tijekom mandata gradonačelnika Sarajeva. Tužiteljstvo ga sumnjiči za kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Prema optužnici, Tužiteljstvo KS tereti Skaku da je tijekom 2017. godine nezakonito uhljebio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata optuženi Skaka imenovao za svoje savjetnike. Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz proračuna Grada. Naime, grant-sredstva davao je njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove obitelji. On je uz pomoć optužene Amele Kolovrat, bivše pomoćnice za financije i proračun grada, koja je pripremala određene akte i propustila reagirati kada je gradska služba za financije utvrdila nepravilnosti, dodjeljivao novac iz proračuna nevladinim organizacijama MTBA iz Mostara, BIMA i Bedem, točnije, njihovim predsjednicima Džaneli Kacili, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji.

Abdulah Skaka vs. Bogić Bogićević

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM. U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Abdulah Skaka tereti se i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje financijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Također, novac iz proračuna koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo gdje se nalazi i njegova vikendica. Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki vezanih za dovođenje projekta bolida Formule E. Optuženi Skaka je počinjenjem navedenih kaznenih djela pričinio štetu proračunu Grada Sarajevo u ukupnom iznosu od 116.000 KM, navedeno je u optužnici.